Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Оксана Кошак закликала поліцію перевіряти вимоги щодо реєстрації тварин

За даними ЗМІ, у світі за час домашнього карантину пов'язаного з пандемією COVID-19 майже у двічі зросла кількість звернень по домашньому насиллю. А чи знаєте, що домашні тварини в країнах третього світу найбільш незахищені?
Ілюстративне фото.

Скільки з них потерпає від рук своїх господарів систематично недоїдаючи, страждаючи від фізичних травм, каліцтва, перебуваючи зимою і літом на короткій прив'язі при буді, страждаючи та помираючи без ветеринарного догляду, лише Господу відомо. Вони не можуть заявити про свої права, але, якби й могли, в нашій крані до них байдуже. Все залежить від долі, яка обере чи ти потрапиш в руки до турботливого або безжального господаря, а чи ще гірше, на підприємство, де просто загубишся в невідомості.

Україна належить до країн із найбільшою чисельністю безпритульних тварин на кілометр квадратний. Кожен безпритульний собака чи кіт якщо не персонально то в одному з поколінь був домашнім. Їм не поталанило народитися у Нідерландах, Франції, Німеччині, Австрії, Бельгії чи у будь-якій іншій цивілізованій країні, де люди ще з 1822 року з повагою ставляться до законодавства яке регулює поводження з тваринами, а контролюючі органи докладають усіх зусиль для забезпечення норм закону. Великі штрафи понад 15 тис. євро і 100% гарантія покарання це ключ до порядку та захищеності домашніх улюбленців, а ще, гарантія низької чисельності безпритульних тварин.

Як зазначає директорка ЛКП «Лев» Оксана Кошак, зважаючи на нові вимоги карантину, які дозволяють вигул тварин з обов'язковою наявністю в господаря документа, що посвідчує особу, саме слушний час для патрульної поліції провести рейди на предмет дотримання чинного законодавства в питанні реєстрації домашніх тварин, зокрема п.6 а. Закону "Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах України" від 17.06.1980р. та статті 22 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження". Відповідно до статті 154 КУпАПП заборонено утримувати незареєстрованих собак. Нагадую, загальнонаціональні норми додатково посилені місцевими ухвалами в таких містах як Львів, Київ, Дніпро, Одеса, Миколаїв, Луцьк, Полтава, Харків, Мукачево та ін. Підтвердженням реєстрації є наявний на тварині муніципальний жетон встановленого зразка з QR кодом, а у Львові та Дніпрі ще й підшкірний мікрочип. За цими позначками можна легко перевірити наявність реєстрації тварини в електронній базі.

"Щодня сотні, а то й тисячі нових викинутих тварин, кошенят та цуценят поступають на комунальні підприємства, у притулки та на перетримку до волонтерів. Їх господарів знайти не є можливим, а якщо собака ще й здійснив покус, або потрапив у ДТП і став інвалідом — його уже точно ніхто розшукувати не буде. Усі витрати на утримання цих тварин падають на плечі виснажених волонтерів, зоозахисників, переповнені та ледве жевріючі притулки, муніципальні бюджети. А розв'язати проблему дуже просто — необхідно щоденно контролювати хоча б питання РЕЄСТРАЦІЇ тварин. За таких умов завжди можна знайти та привести до відповідальності недобросовісних господарів.

Щиро сподіваюся на активність патрульної поліції та розуміння значущості їх дій в забезпеченні добробуту істот, які самі про себе подбати не можуть!", - зокрема зазначила Оксана Кошак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ