Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Олег Бота: Екологічна ситуація з забрудненням повітря у Львові та що варто робити кожному з нас?

Про екологічну ситуацію в місті, яким є бачення щодо вирішення екологічних проблем, розповів директор ТОВ «Компанія «Центр ЛТД», кандидат у депутати від партії «Слуга народу» Олег Бота.

Щоразу, коли досліджуємо тему екології, то постає запитання: як впоратися місту, яке щоденно потерпає від забруднення викидами від автомобілів? Ба більше, амбітна, але сумнівна за екологічними наслідками, роль Львівської області і міста Львова зокрема як «воріт Європи» призводить до підвищення міжнародного транзиту автотранспорту та, відповідно, додаткового забруднення повітря вихлопними газами.

Олег Бота

То чим же дихає наше місто?

Згідно із статистичними даними в різні періоди доби, на автотранспорт припадає 95% забруднення атмосфери. Окрім того, відповідно до проведених серед львів’ян соціологічних досліджень, бачимо, що 70% опитаних найбільшою екологічною проблемою вважають саме викиди від автотранспорту. Трохи менше, 57% респондентів, відповіли, що найбільше їх в частині екології міста турбують викиди від спалювання листя, сухої рослинності. Половина опитаних вважає, що контроль за викидами в атмосферне повітря контролюючими органами є неналежним.

Як зазначає Олег Бота, люди хочуть знати, чим вони дихають. Попри те, є ціла низка проблем, серед яких:

  • існуюча державна система моніторингу якості повітря, а нова ще не сформована і на неї бракує фінансування. Саме тому це питання потрібно вирішувати одним із перших;
  • досі не визначено гранично допустиму концентрацію для дрібнодисперсного пилу;
  • немає доступу до інформації про забруднення повітря в онлайн режимі 24/7.

Відсутність інформації породжує багато сумнівів та незадоволення громадськості. Адже, як відомо, щороку у світі сім мільйонів людей передчасно помирають від хвороб, спричинених саме забрудненням повітря. І основними джерелами забруднення повітря у Львові в цілому є промисловість і транспорт.

Йдеться про тих два чинники, які найбільше впливають на забруднення довкілля, - це викиди від так званих стаціонарних джерел, тобто промисловості, а також від пересувних джерел – автотранспортних засобів. І, якщо кількість промислових під­приємств, а відповідно, й обсяги викидів від них, порівняно з минулими роками, у Львові зменшились, то обсяги викидів від автотранспорту таки невпинно зростають. 

Викиди від автомобілів постій­­но довкола нас. Щоб мати об'єктивні показники забруднення атмосфери у різних частинах міста, Львів має постійно проводити моніторингові дослідження якості повітря.

Забруднене повітря може містити зважені частки, чадний газ, формальдегід, оксиди азоту, сірки, а також бензапірен та свинець. Незалежно від джерела забруднення повітря, всі забруднювальні речовини мають вплив на здоров’я людини, а, що найголовніше, то їх ефект проявляється не відразу.

Кандидуючий від «Слуги народу» наголошує, що у збереженні природи важлива громадська активність та відповідальність. Кожен громадянин міста повинен насамперед поставити перед собою питання: яке довкілля ми залишимо наступним поколінням? Як знаємо, забруднення повітря напряму загрожує здоров’ю людей. Тому, щоби уникнути фатальних екологічних змін і залишити для себе та наступних поколінь придатну для життя країну, ми повинні усвідомити, що зараз робимо не так і як кожен на своєму рівні може зупинити цю «епідемію» нищення Землі.

Варто наголосити, що в державі все-таки розпочали впроваджувати зміни на покращення існуючої ситуації. Зокрема, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України». Серед пріоритетів цього стратегічного документа знайшлося місце й для екологічної безпеки.

«Згідно з цим документом будуть створюватися умови для підтримання екологічної рівноваги на території України. Також пропонується модернізація комунальної інфраструктури, посилення охорони навколишнього природного середовища, запровадження новітніх систем поводження з відходами і скорочення промислових викидів, забезпечення ефективного використання природних ресурсів, захист лісів і водойм, розвиток заповідного фонду, запобігання виникненню негативних наслідків надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру», – зауважив Олег Бота.

Виконання таких завдань і цілей є крайнє важливим. Адже наслідки нехтування проблемами екології можуть бути катастрофічними як для держави в цілому, так і для нашого міста зокрема. «Часто-густо в суспільстві побутує думка, що потрібно боротися не з першопричинами, а з наслідками екологічних проблем, які маємо на сьогодні. Але цей підхід є неправильним. Бо, не усуваючи першопричин, тоді неефективно затрачаються великі кошти на подолання наслідків».

Потрібно діяти вже і починати з найпростішого. Зокрема, для того, аби повітря в місті було чистішим, уникати користування транспортними засобами без каталітичного конвертера (нейтралізатора), частіше користуватись громадським електротранспортом, висаджувати нові дерева і не нівечити старі, висаджувати багаторічні рослини, зокрема чагарники, на клумбах, прибирати вулиці від пилу і піску, мити дороги. І, звісно ж, не можна спалювати листя і траву, адже спалення однієї тони листя продукує 30 кг токсичних газів у повітрі.

«Нам важлива участь громадськості в збереженні природи. Адже ми і є тими, хто формує наше майбутнє, – каже очільник екологічної компанії. – Буквально нещодавно натрапив на цікаві статистичні показники, відповідно до яких бачимо, що 93% українців вважають охорону навколишнього середовища важливим питанням. Окрім того, 87% громадян зазначили, що готові особисто брати участь у захисті навколишнього середовища».

На думку Олега Боти, найефективнішим методом вирішення екологічних проблем є уникнення ризику виникнення забруднення та системи накладення штрафних санкцій за порушення природоохоронного законодавства. Доцільно ввести фінансові стимули для людей і бізнесу, при цьому посилити інформування населення про те, як перейти до екологічних практик. «Ми з Європою знаходимося в одному ціннісному просторі в частині екологічних питань. Одначе, екологічних практик у повсякденному житті європейців набагато більше, ніж, до прикладу, у нас – у Львові. Попри те, така ситуація вже дуже позитивна, оскільки зміна свідомості громадян на ціннісному рівні вимагає багато часу, а цей компонент у нас вже є. Залишилося змінити тільки наші звички і разом боротися за екологічно чисте місто», – резюмував Олег Бота.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ