Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Олег Бота: Лайфхак від еколога, або Як зберегти довкілля Львова та економити кошти

Енергетична галузь і комунальне господарство міста виробляють близько 40% парникових газів. Навіть, якщо ви не користуєтеся транспортом і не буваєте в офісі, у вас вдома працює холодильник, а в коридорі горить світло і заряджаються телефон чи ноутбук.
Олег Бота

Доки потреба в електроенергії висока, а основним її джерелом залишається викопне паливо, то викиди від виробництва енергії не знизяться. Енергоефективність та енергозбереження тісно пов'язані з економією коштів. Якщо у вас встановлені лічильники, ви знаєте, про що йдеться: чим менше кіловат-годин набігає за місяць, тим приємніше рахунок за електрику. Використовуючи прості звички, ви можете помітно зменшити витрату енергії та заощадити.

Отож, декілька порад для побутового енергозбереження від львівського еколога, кандидата до Львівської міської ради від партії "Слуга народу" Олега Боти.

1. Ні мікро-провітрюванню.

Актуально, бо зараз починається опалювальний сезон. Через тепло обігрівачів стає душно і часто-густо ви відчиняєте вікно, щоб впустити свіже повітря, але при цьому не замерзнути. Правильно?

Попри те, залишаючи мікро-провітрювання, ви постійно випускаєте на вулицю тепло від опалювальних приладів. Поступово в кімнаті стає прохолодніше, доводиться збільшувати потужність обігріву. Наприклад, кватирка відкрита лише на два сантиметра, призводить до витрати – 1,76 кВт/год. Це з точки зору оцінки грошової вартості коштуватиме – 1.58 грн/год або 38,16 грн/добу. Нераціональному витоку тепла завадить «разове провітрювання». Розкрийте повністю вікно і через кілька хвилин повітря в приміщенні встигне оновитися, а обігрівачі не опалюватимуть вулицю протягом дня.

2. Позбудьтеся перешкод на шляху тепла.

Навколо приладів опалення завжди має бути вільний простір. Не розміщуйте диван поруч з радіатором. В опалювальний сезон він буде зігрівати меблі, а не вас.

Відмовтеся від екранів на радіаторах або вибирайте моделі з великою кількістю отворів. Якщо ви встановили екран, доповніть його тепло- відбиваючою підкладкою. Вона спрямує тепло в приміщення. Окрім того, щільні штори теж заважають проникненню тепла в кімнату.

3. Слідкуйте за споживанням.

Для пристроїв отримувати зайву електроенергію так само шкідливо, як і для людини переїдати. Ви залишаєте телефон на зарядці на всю ніч? Чи не вимикаєте комп'ютер з мережі, коли він уже заряджений? Залишаєте ввімкненим, коли не користуєтеся їм? Тоді ви витрачаєте більше енергії, ніж потрібно електроприладам.

Подивіться характеристики акумулятора смартфона. Зазвичай для повної зарядки пристрою вистачає двох-трьох годин. Поставте нагадування, щоб зарядити телефон за кілька годин до сну.

Вимкніть комп'ютер перед тим, як встати з-за столу. У режимі сну ноутбук споживає до 30% від свого звичайного обсягу енергії.

Використовуйте енергозберігаючі режими на всіх пристроях, де є така функція. Це дозволить вам скоротити витрату електроенергії і продовжити життя акумуляторів.

4. Розумно «під зав'язку» використовуйте побутові прилади для прання, миття посуду.

Простежте, як часто і скільки речей ви перете одночасно. Пральну машину ефективніше завантажувати повністю. Не варто робити прання заради пари речей. Так ви заощадите енергію і зменшите витрати води. А, якщо прати при низькій температурі, то скоротиться і витрата енергії на нагрів води.

З посудомийною машиною схожа історія. Навіщо запускати її кілька разів в день з парою тарілок всередині? Зачекайте, поки машина завантажиться повністю, виберіть екорежим – і вперед. Так ви заощадите електроенергію і воду.

5 . Упаковуйте або накривайте продукти та напої в холодильнику.

Коли харчові продукти виділяють вологу, вони змушують компресор холодильного агрегату працювати сильніше, щоб підтримувати агрегат холодним. Виділіть кілька секунд, щоб надіти поліетиленову плівку, щоб затримати цю вологу. А ще краще, покладіть цю їжу в багаторазовий посуд із кришкою, щоб не викидати поліетиленову плівку.

Заморожену їжу варто розморожувати в холодильнику. Це легко і безпечно її розморозить, зменшить потребу в енергії холодильника.

6. Частіше використовуйте кран з холодною водою.

Увімкнення крана з гарячою водою (або встановлення важеля крана на гарячу або теплу) вимагає енергії для нагрівання води, навіть, якщо вона не доходить до крана перед тим, як ви його вимкнете. Використовуйте холодну воду, особливо для приготування їжі. Гаряча вода з-під крана поглинає більше свинцю та інших забруднень із труб.

7. Використовуйте енергозберігаюче та природне світло.

Найпростіший спосіб скоротити споживання електроенергії – користуватися штучним світлом тільки тоді, коли це дійсно потрібно. Ви напевно вимикаєте світло, коли виходите з кімнати. Але як ще можна скоротити енерговитрати?

Заміна ламп на енергозберігаючі. Проведіть ревізію освітлювальних приладів. Якими ви користуєтеся? Лампа розжарювання витрачає 95% енергії, щоб нагріти вольфрамову нитку і підтримувати її температуру. При великому споживанні енергії у неї найкоротший термін життя – до 1 тисячі годин. Люмінесцентна лампа – та, яка закручується в спіраль. Вона є більш енергоефективною. Але в таких лампах міститься ртуть, тому їх не можна викидати на сміття, а потрібно здавати до спеціалізованого підприємства, наприклад – ЛКП «Боднарівка», яке їх утилізує. Вибирайте світлодіодну лампу. Вона не містить токсичних речовин, витрачає на 75% менше енергії і служить в 25-50 разів довше, ніж лампа розжарювання.

Природнє освітлення. Вдень цілком можна займатися справами при природному освітленні. А якщо ви перемістите робочий стіл ближче до вікна, отримаєте освітлене робоче місце. Та й колеги в Skype чи Zoom зможуть краще вас бачити.

Місцеве освітлення. Замість того, щоб включати люстру з потужними лампами, згадайте про настільну. Вона забезпечить вам затишне та необхідне світло, а енергії витратить менше.

Усвідомлене споживання – суттєвий фактор у боротьбі за чистоту довкілля. Для побудови екологічного міста важливою є участь всіх і кожного з нас. Маленькі кроки дуже важливі, так що давайте їх розпочнемо робити вже зараз!


 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ