Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Ми ніколи не відмовляємо дітям, що хочуть спробувати себе в карате

6 липня відбулась прес-конференція, присвячена виступу львівських спортсменів на Чемпіонаті Європи з кіокушинкай карате серед дорослих у розділах ката і куміте. Чемпіонат відбувався 26-27 червня 2021 року у місті Тбілісі (Грузія). Українська збірна посіла 3-тє командне місце, поступившись Литві та Грузії. Спортсмени говорили, в тому числі, про те, що важливіше для досягнення успіху у спорті: талант чи наполегливість.

Спортсмен Олег Король, який посів 1-ше місце  у розділі "командні ката", розповідає, що, на відміну від талановитих, часто в спорті залишаються наполегливі діти, яким не одразу все дається легко.

Король Олег

“Чи довгий час потрібен, аби похвалитися першими здобутками у спорті? Ну скажу так, це по-різному: дехто приходить талановитий і перегорає дуже швидко. Декому вдається за рік дійти до хорошої форми, до гарних результатів. Але, як показує практика, переважно залишаються ті, кому важко дається, і він роками добивається успіхів. До п'яти років - і він розуміє, навіщо йому треба рухатись тим шляхом. А є дійсно такі талановиті: приходять, рік-два - показують хороший результат, прогресують, а потім мотивація втрачається, і вони переходять в інший вид спорту”. 

Президент Національної федерації кіокушинкай карате України Олександр Король зізнається, що ніколи не відмовляє дітям, що хочуть спробувати себе в карате.

Президент Національної федерації кіокушинкай карате України Король Олександр

“Чесно скажу, я ніколи не відмовляю. Але буває, приходять учні, які розкоординовані повністю: нема ні духу, ні фізичних можливостей. І ти дивишся і думаєш: напевно, їм було б краще в іншому виді спорту. Я так батькам і кажу, аби вони хоча б паралельно ще десь на плавання віддавали. В мене були такі вихованці, що взагалі безнадійні. Звичайно, що вони не стануть великими спортсменами, але найголовніше, що вони в доросле життя вийдуть з гордо піднятою головою, будуть вміти себе захистити. Я дивлюся за тим, як та дитина, яка взагалі розкоординована, помаленьку, крок за кроком, не пропускаючи тренувань, перетворюється на бійця. Починаєш себе поважати за те, що ти таку дитину поставив на ноги”. 

Олег Король додає, що кіокушинкай карате - це не лише про спорт.

“Є ще такий момент, що багато хто в першу чергу розглядає складову спорту, а насправді в кіокушинкай карате спорт - це лише розгалуження. Це як в дерева: лише одна велика гілка - це спортивна складова. Решта - це бойове мистецтво, це виховна частина, в нас є система випробувань, які треба долати. В групі є діти, які займаються для себе, яким важко спорт дається: на змагання піти - їм би бажання займатися взагалі відпало, але в поєдинках, спарингах - він стоїть, працює. Все відносно”.

Спортсмен Тарас Гаврилець, який посів 3-тє місце у розділі "куміте” у ваговій категорії до 65 кг, підсумовує, що успіх у спорті - це результат кооперації: спортсмен, тренер, батьки.

Гаврилець Тарас

“Дуже часто буває таке, що приходять дійсно талановиті діти, показують хороші результати. Але трудолюбиві діти, які приходять без особливого таланту, але кожен день над собою працюють - з часом починають їх переганяти. Тобто, на самому таланті далеко не заїдеш: робота - це є основа. І завжди це кооперація: спортсмен, тренер і батьки”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ