Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олійник розповів Морозу про досягнення й проблеми Львівщини

Петро Олійник розповів Олександрові Морозу про досягнення і проблеми Львівської області. Як наголосив голова ЛОДА, економіка Львівщини зараз скерована на людину. Від початку 2006 року в області на 60% зросла зарплата, яка зараз становить 1000 грн, наша область посідає третє місце в Україні після Києва та Київської області за виконанням програми будівництва житла.
Від початку цього року на Львівщині створено 40 тисяч робочих місць. І рівень офіційного безробіття зараз становить 2,75%. Приріст обласного бюджету відповідно до минулого року становить 34%. За 10 місяців цього року, як наголосив Петро Олійник, обсяг іноземних інвестицій становив 240%. Товарообіг в області цьогоріч становив близько 7 млрд грн. Сума капіталовкладень зросла на 30%. Поряд з тим, окрім багатьох здобутків, Львівщина також має і серйозні проблеми. Зокрема, великою проблемою для нашої області є недофінансування гірничої хімії. Так, на її розвиток цьогоріч в обласному бюджеті закладено 21 млн грн, а треба щонайменше 57 млн грн. Як зазначив керівник області, йому незрозуміла велика різниця в політиці уряду і парламентського комітету з питань приватизації щодо підприємств гірничої хімії. Так, Кабмін вирішив виключити підприємство „Полімінерал” із списку об’єктів на приватизацію, а парламентський комітет не погодився з цим.
Важливим для України на сьогодні, як наголосив Олійник, є питання транскордонного співробітництва. Поряд з тим, з цим пов’язані і великі проблеми нашої держави і Львівщини зокрема. Через нашу область, як наголосив голова ЛОДА, проходить 280 км кордонів з Польщею. Наша область за кількістю митних переходів абсолютно не наближається до європейських стандартів, адже згідно з нормами, відстань між цими переходами має становити 35 км, у нас вона сягає 90 км. Як зазначив Олійник, сьогодні ми втрачаємо Україну як транзитну державу через відсутність нормальних транспортних коридорів, основні транспортні потоки сьогодні перейшли в Росію та Білорусь.
Окрім наземного транзиту, великою проблемою для Львівщини є повітряний транзит. Якщо найближчим часом не продовжити злітні смуги Львівського аеропорта та не модернізувати його, то Львівщина ризикує втратити велику частку повітряних транзитних потоків напряму Захід-Схід, адже вже сьогодні більшість підприємців воліють здійснювати перевезення через польський аеропорт в місті Жешуві. Якщо ж відремонтувати Львівський аеропорт, за підрахунками фахівців, транзитні потоки збільшаться на 250%. Крім цього Петро Олійник наголосив на прогалинах у бюджеті на 2007 рік.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ