Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Олійник vs Горбатюк: повітряна дуель українських асів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Олійник vs Горбатюк: повітряна дуель українських асів

Вранці 22 червня 1941 року з аеродромів, захопленої німцями Польщі, піднялась у повітря ескадрилья, що складалась з 11 мессершмітів. Їхньою метою був аеродром Цунів, що поблизу містечка Городок (сучасна Львівщина).
Ілюстрація - Локальна історія.

Тільки-но мессершміти наблизились до місця призначення, як командир групи помітив одиночний радянський винищувач, і , не гаючи часу, атакував його. Так у небі Галичини зустрілись два повітряні аси й обидва українці - майбутній кавалер Лицарського хреста, оберлейтенант Роберт Олійник та Герой Радянського Союзу, старший лейтенант Євгеній Горбатюк.

Олійник - єдиний етнічний українець, нагороджений найвищою відзнакою Третього Рейху. Його батько Михайло - гірничий інженер, родом із Києва, 1909-го емігрував до Німеччини.

Горбатюк, винищувач якого атакував 22 червня 1941-го Олійник, - теж українець. Народився 1914-го в багатодітній селянській родині в селі Копатинці на Поділлі (тепер Хмельницька область). Закінчив війну у статусі підполковника з орденом Леніна і медаллю "Золотая Звезда".

Довкола першого повітряного бою між Німеччиною і Радянським Союзом згодом з'явилося багато міфів. Однак ніде раніше його не оповідали з точки зору двох пілотів-українців, які опинилися по різні боки фронту, воюючи за ідеали однаково ворожі до батьківщини їхніх предків.

Читайте продовження історії у статті Данила Бержицького в №6 журналу “Локальна історія” за посиланням: http://bit.ly/2J9wh46

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ