Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Омбудсмен розповіла про терор проти населення, який чинять рашисти на окупованому Запоріжжі

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області рашистські злочинці тероризують цивільне населення.

Про це у фейсбуці повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, російські окупанти блокують виїзд чоловіків з Мелітополя з метою примусової мобілізації до лав російської армії.

На блокпостах рашисти пропонують мелітопольцям вступати до збройних сили країни-окупанта. 

Наразі людей намагаються примусово депортувати обманним шляхом, попередньо посіявши паніку серед цивільного населення, з метою примусової мобілізації. 

Мешканці Мелітополя почали отримувати смс-повідомлення, в яких їм пропонують виїхати в тимчасово окупований Крим через нібито загрозу "обстрілів мирних кварталів".

"Примусова мобілізація на захоплених рф територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вона суворо забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

Терор, жорстоке та принизливе поводження з мирними жителями на окупованих територіях це воєнний злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни", - додала омбудсмен.

Також вона повідомила, що в одній з окупованих громад Запоріжжя рашисти погрозами змушують вчителів з 2 травня відновити навчання за російською програмою.

За інформацією від партнерських правозахисних організацій, які здійснюють моніторинг ситуації на тимчасово окупованих територіях України, з метою уникнення співпраці з ворогом кілька десятків освітян були змушені звільнитися. 

Однак так звана "начальник відділу освіти селищної ради", яка пішла на співпрацю з рашистами, погрозами та шантажем вимагає від вчителів вийти на роботу. У розмовах з батьками вона погрожує позбавити випускників атестату про середню освіту. 

Освітянам також "наказали" готувати у школах "свято" до 9 травня за всіма канонами російської пропаганди.

алучення дітей до навчання поблизу зони активних бойових дій несе пряму загрозу їхньому життю та безпеці та є прямим порушенням статті 38 Конвенцією ООН про права дитини.

Нав’язування освіти країни-окупанта суперечить статті 29 Конвенції ООН про права дитини, яка встановлює, що освіта дитини має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови і національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження", - додала Денісова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ