Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Опоблок» і «Інтер» протестують проти вилучення російських телепрограм з квоти європейського продукту

«Опоблок» і «Інтер» протестують проти вилучення російських телепрограм з квоти європейського продукту на ТБ і радіо, - Детектор медіа.

Депутати фракції «Опозиційний блок» Дмитро Шпенов, Юрій Павленко та Юрій Мороко зареєстрували у парламенті проект «Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 17 травня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)». Про це повідомляється на сайті парламенту.0

Автори постанови стверджують, що законопроект було ухвалено з порушеннями регламенту і процедури голосування.

Керівництво Верховної Ради повинно буде поставити на розгляд внесену депутатами «Опоблоку» постанову.

Нагадаємо, 17 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)». За ухвалення в другому читанні та в цілому відповідного законопроект № 2766 проголосували 229 народних депутатів. Цей закон передбачає вилучити російський аудіовізуальний продукт з квоти європейського продукту на телебаченні та радіо (крім супутникового мовлення).

19 травня Inter Media Group (канал «Інтер») розповсюдила заяву з протестом пройти ухвалення Верховною Радою  законопроекту №2766.

«Inter Media Group переконана, що дотримання законів є основоположною нормою існування правової держави. Впевнені, що, оскільки під час розгляду законопроекту №2766 парламентом неодноразово грубо порушувався регламент, даний законопроект не повинен вступити в силу. Факти таких порушень загальновідомі і вже неодноразово озвучувалися народними депутатами та експертами. Зокрема, в парламенті зареєстрований проект постанови про скасування прийнятого рішення: оскільки відбулося грубе порушення вимог регламенту, рішення не може вважатися прийнятим і підлягає скасуванню», - заявляє медіагрупа.

Inter Media Group також заявляє, що законопроект обмежує конкуренцію на українському ринку і надає преференції виробникам телепродукції ряду країн.«У число цих держав не потрапляють деякі країни Європи, країни Латинської Америки, Азії, Австралії, продукція яких користується успіхом на українському ринку», - йдеться у заяві.

Водночас медіа група не повідомляє, що йдеться, насамперед про аудіовізуальний продукт виробництва Росії.

«Inter Media Group підкреслює, що введення будь-яких заборон обмежує права телеглядачів, зменшує телеперегляд, унеможливлює розвиток телевізійної галузі та веде до скорочення робочих місць», - підсумовує група, одним з власників якої є депутат «Опоблоку»Сергій Льовочкін.

Нагадаємо, законопроект № 2766 передбачає викласти частину 4 статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у новій редакції:

«Ліцензіати (крім супутникового мовлення) у проміжках часу між 07.00 та 23.00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами:

  • передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менше 70 відсотків загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50 відсотків загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва;
  • у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення.

Для цілей цієї частини передачею європейського виробництва вважається передача, створена однією або декількома юридичними особами – резидентами держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

Законопроект № 2766 було зареєстровано 30 квітня 2015 року (28 травня 2015 року було внесено доопрацьований варіант). Його авторами є члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Дмитро Стеценко, Олександр Опанасенко та Сергій Висоцький.

24 листопада 2015 року законопроект було підтримано в першому читанні за основу.

25 січня 2016 року експертна рада Української телевізійної академії (УТА)направила до Верховної Ради звернення, в якому закликала відхилити законопроект №2766 від «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо визначення передач європейського виробництва)». У відповідь на це того ж дня група «1+1 медіа» висловила обурення цією заявою та рекомендувала усім своїм співробітникам, що входять до УТА, вийти з її складу.

29 січня громадська організація «Телекритика», ГО «Інтерньюз Україна» і ГО «Інститут масової інформації» заявили, що підтримують законопроект № 2766 щодо визначення передач європейського виробництва та закликали народних депутатів чимшвидше ухвалити його в другому читанні в редакції, підготовленій Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики.

На початку лютого під час круглого столу «Майбутнє російського продукту на українському телеринку» голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що російський телепродукт не відповідає європейським стандартам, до яких прагне Україна, не може розглядатися як європейський, тому його показ на українських телеканалах має підлягати квотуванню за законом.

21 квітня у Верховній Раді не вистачило голосів для ухвалення законопроекту № 2766 в другому читанні та в цілому, тож ухвалення рішення було перенесено.

Детектор медіа

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ