Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Опора» звернулася з відкритим листом до В’ячеслава Кириленка, в якому просить зупинити роботи, які ведуться у зв’язку з підготовкою до святкування 750-річчя м. Львова

Голова Координаційної ради Львівського представництва ГМ «Опора» Андрій Шевців звернувся з відкритим листом до в.о. віце-прем’єр міністра України В’ячеслава Кириленка в якому просить зупинити роботи, які ведуться у зв’язку з підготовкою до святкування 750-річчя м. Львова в центральній частині міста на площі Ринок, площі Катедральній та вул. Руській, пов’язані з прокладанням  трамвайної колії та заміною інженерних мереж. Про це повідомила прес-служба Львівського представництва ГМ «Опора». За його словами, роботи ведуться з порушенням чинного пам’ятко-охоронного законодавства, зокрема п.3 ст.32; ст. 35, 36, 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини». Під час виконання  робіт у північній частині пл. Ринок, без відповідного проведення археологічних та архітектурних досліджень, екскаваторами брутально знищили археологічно-культурний шар. Окрім того, було частково зруйновано склепіння підвалів ринкових кам’яниць при прокладанні мереж дощової та побутової каналізації. Не зважаючи на наявність у північній частині залишків колишнього Ринкового кварталу, поверхню площі накрили бетонною подушкою, з метою створити автомобільну стоянку.
Окрім того, було проігноровано вимоги спеціалістів і громадськості та влаштовано спеціальну бетонну підготовку на пл. Катедральній та на території колишнього цвинтаря біля катедрального костелу, пам’ятки архітектури XIV – XVIII ст.
Було проігноровано вимоги Наглядової ради з питань проведення робіт з реконструкції інженерних мереж, реставрації та впорядкування пл. Ринок у місті Львові, створеної з ініціативи громадськості на громадських слуханнях 20 квітня 2006 р., яка констатувала факт незаконності робіт, невідповідність проекту ДБН і законодавству про охорону культурної спадщини, негативні наслідки вже проведених робіт і направила вимогу призупинити роботи на пл.Ринок, пл.Катедральній та вул.Руській до доопрацювання проектної документації та затвердження проекту в установленому порядку.
Продовження будівельних робіт призведе до безповоротних втрат історико-архітектурного ареалу Львова та до виключення центральної частини міста з переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
«Звертаємося до вас з проханням створити компетентну комісію з метою оцінки нанесеної шкоди об’єктам культурної спадщини внаслідок самочинних дій керівництва Львівської міської ради; забезпечити проведення службового розслідування відносно посадових осіб, відповідальних за проведення цих робіт без дотримання вимог закону; створити незалежну комісію для перевірки цільового використання державних коштів, виділених до 750-річчя Львова, із залученням до складу цієї комісії представників громадськості; заборонити де факто будь-яке будівельне втручання на території архітектурно-історичного заповідника без проектно-кошторисної документації, погодженої і затвердженої в установленому порядку, — йдеться у листі. — У випадку відсутності конкретних дій з Вашої сторони Громадянська мережа «Опора» відновить акції протесту з метою збереження об’єктів культурної спадщини площі Ринок у місті Львові».
Нагадаємо, що сьогодні під стінами Львівської міської ради відбулася акція громадської непокори організована ЛМ ГМ «Опора». Близько 20 молодих людей з прапорами та символікою «Опори» вишикувалися перед входом до Ратуші, встановивши там таблички з написом «Зона беззаконня». Акцію приурочили до візиту віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка у Львів..
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ