Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Опозиціонери хочуть обкласти податком потужні авто і мотоцикли

У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо оподаткування окремих транспортних засобів, які можуть бути віднесеними до предметів розкоші. Як повідомило УНІАН з посиланням на сайт парламенту, авторами законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші)" (№ 1230) є народні депутати Андрій Павловський, Володимир Ар′єв та Олександр Бригинець (фракція "Батьківщина").

Законопроектом пропонується доповнити Податковий кодекс новим розділом VІІ-1 щодо оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші. Так, згідно з законопроектом, до об’єктів оподаткування відноситимуться: легкові автомобілі з об’ємом циліндрів двигуна понад 3510 куб. сантиметрів та мотоцикли з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. сантиметрів (за ставкою 10% мінімальної заробітної плати за 100 куб. см.).

Крім того, відповідно до законопроекту, під оподаткування потраплять також судна (яхти та інші плавучі засоби для дозвілля або спорту), зареєстровані у Державному судновому реєстрі України або у Судновій книзі України, оснащені стаціонарним або підвісним двигуном (двигунами) потужністю понад 55 кВт (крім тих, що використовувалися понад 20 років) – за ставкою 10% мінімальної заробітної плати за 1 кВт потужності двигуна чи двигунів, а також літаки і вертольоти, зареєстровані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України або у Реєстрі державних повітряних суден України (за ставкою 0,5% мінімальної заробітної плати за кожен кілограм максимальної злітної маси).

Як вважає один з авторів законопроекту Бригинець, цей податок не лише наповнить держбюджет, але й позитивно вплине на ситуацію на дорогах.

"Переважна більшість авто, які використовуються в Європі - це автівки з об’ємом двигуна у 1,5 л. Такі автомобілі створюють менше заторів та скидають в атмосферне повітря менше вихлопних газів, на відміну від великих машин, які потрапляють у категорію легкових. Таким чином, всі, хто живе за європейськими нормами в Україні, не потрапляють під додаткове оподаткування. Йдеться лише про тих, хто любить виставляти своє багатство на показ. То нехай вони за цю публічну демонстрацію статків ще й сплачували додаткові гроші", - вважає Бригинець, повідомили УНІАН у його прес-службі.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ