Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Опозиція затріщала по швах

Українська Соціал-демократична партія, підконтрольна голові Верховного суду Василю Онопенку, має намір покинути опозицію. Це рішення рівнозначно виходу цієї політичної сили з блоку Юлії Тимошенко, повідомляє видання "Дело".

У розпорядженні видання опинився протокол засідання політради Української соціал-демократичної партії (УСДП). Ця політична сила входить до Блоку Юлії Тимошенко і контролюється головою Верховного суду Василем Онопенком та його зятем, колишнім заступником міністра юстиції Євгеном Корнійчуком. Суть протоколу, який оформлений 24 березня, зводиться до того, що УСДП вирішила призупинити свою участь в об'єднаній опозиції, лідером якої обрано екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Формальним приводом для такого демаршу, згідно з текстом документа, стало те, що партія "фактично відсторонена від процесу формування опозиційного уряду".

Керівництво політичної сили також підкреслило, що 17 березня, під час підписання заяви про об'єднану опозицію, заступник голови партії народний депутат Олена Шустик нібито перевищила свої повноваження і підписала документ, хоча глава партії - колишній заступник міністра юстиції Євген Корнійчук - її на це не уповноважував.

Також політрадою було призначено переговорну групу у складі 5 осіб під керівництвом Корнійчука для проведення переговорів з різними політсилами.

У такий перебіг подій не бажають вірити найближчі соратники Юлії Тимошенко. Глава тіньового Кабінету Міністрів Сергій Соболєв назвав можливий вихід УСДП з опозиції провокацією.


Керівництво УСДП має претензії не тільки до формування тіньового уряду, але й до того, як створювалася опозиція. "Без аналізу уроків і помилок, без політичної внутрішньоблокової дискусії було підписано угоду між БЮТ і "карликовими" партіями з фракції "НУ - НС" про об'єднану опозицію", - йдеться у протоколі засідання політради партії.

Такий похід, на думку соратників Онопенкоа, "обмежує стратегічні і тактичні маневри нової опозиції і може призвести до втрати електоральної підтримки".

Члени УСДП бояться, що така політика може також "заблокувати їх партнерство з новими перспективними політичними силами".

Крім того, на думку соціал-демократів, їхня партія як лівоцентристська політсила виявилася поза процесом переговорів про створення опозиції, в результаті чого не були враховані її програмні ідеї. Виходячи з цього, керівництво партії прийняло рішення відкликати свої підписи під заявою про створення об'єднаної опозиції.

У свою чергу, депутату Сергію Власенку, який є членом УСДП, було доручено очолити "креативно-аналітичну групу" для підготовки законопроекту про парламентську опозицію.

Блок Юлії Тимошенко складається з трьох партій: "Батьківщина", "Реформи і порядок" Сергія Соболєва та Українська соціал-демократична партія під керівництвом Євгена Корнійчука.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ