Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ОПУ підтримав ініціативу створення Українського глобального університету

За підтримки Офісу Президента України уряд, освітні заклади та громадські організації створюють Український глобальний університет (Ukrainian Global University, UGU) – мережу, яка має на меті завдяки об’єднанню найкращих освітніх закладів світу надати доступ українським студентам, стипендіатам, науковцям та викладачам до навчальних закладів по всьому світу, а також до нових стипендій і програм постдокторантури.

Учасники ініціативи UGU матимуть не лише підтримку, а й доступ до якісної освіти та можливість проводити дослідження за кордоном, а потому зможуть застосувати здобуті знання та навички в рідній країні.

У майбутньому команда UGU планує започаткувати стажування та програми в Україні, які дадуть змогу їх учасникам швидко реінтегруватися та після повернення зробити свій внесок у відбудову країни.

Ініціатива передбачає, що переміщені студенти, науковці та стипендіати не будуть покинуті.

Головна мета UGU – подолати руйнівні наслідки російської агресії в Україні та залучити провідний світовий досвід для побудови нової України як гордого члена світової спільноти вільних і демократичних націй.

«Інтеграція України у світовий освітній простір була й залишається одним із ключових пріоритетів нашої держави. Зараз українські школярі, студенти, викладачі, науковці, які зазнали нищівних втрат внаслідок військової агресії Російської Федерації, потребують підтримки! Інвестуючи в освітній потенціал, ми спільно з провідними університетами світу та України інвестуємо в майбутнє. Започаткування Українського глобального університету – це заклик до всієї освітньої світової спільноти підтримати українських школярів, студентів, науковців у здобутті якісної освіти. Ці люди повернуться в Україну, щоб відбудовувати її після війни, маючи за спиною знання світового рівня», – зазначила радниця – уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник.

Наразі команда UGU зосереджена на налагодженні особистих та інституційних партнерств зі школами, вишами й дослідними центрами світу, які будуть готові розглядати заявки на середньо- й довгострокові програми від українців та спонсорувати низку студентів, науковців і дослідників. Деталі та умови узгоджуються з кожною установою-партнером окремо, але всі партнери мають підписати відкритий меморандум з UGU, який визначає спільні цінності та принципи.

Заявки на партнерство можна подавати на сайті https://uglobal.university/

Стенфорд, Гарвард та десятки інших провідних університетів світу вже підтримали ініціативу.

«Стенфорд усвідомив важливість створення нових освітніх програм для українців шість років тому, коли ми започаткували Ukrainian Emerging Leaders Program. Випускники цієї програми вже внесли значні зміни для покращення України. Я підтримую UGU і звертаюся до всіх інших університетів світу із закликом підтримати українських студентів і науковців», – зазначив професор політології Стенфордського університету, директор Інституту міжнародних досліджень Фрімена Споглі Майкл Макфол.

«Університет Париж 1 Пантеон-Сорбонна має давню традицію солідарності з науковцями та студентами в еміграції. Для нас особливо важливо, що UGU заснували українські науковці, які нині борються не лише за суверенітет своєї держави, а й за наші спільні європейські цінності. Ми продовжимо надавати нашу підтримку після закінчення війни, коли українці повернуться, щоб відбудовувати свою країну», – зазначила президент Університету Париж 1 Пантеон-Сорбонна Крістін Но-Ледюк.

Для максимізації зусиль команда ініціативи формує мережу волонтерів, до якої можуть приєднатися випускники та представники навчальних закладів з усього світу. Вони сприятимуть залученню до мережі більшої кількості інституцій, переконані в UGU, адже будуть її послами у своїх школах, коледжах, університетах. Також волонтери можуть звертатися до адміністрацій будь-яких установ по всьому світу, щоб ініціювати процес встановлення їхнього партнерства з UGU.

Якщо українські студенти або науковці бажають стати учасниками UGU, вони можуть скористатися спрощеним процесом подачі заявки на сайті. Після цього вони матимуть пройти повний або спрощений процес подачі заявки до будь-якого навчального закладу, вказаного на платформі, щоб підвищити свої шанси на вступ. Обов’язковою умовою участі в програмі для всіх студентів є повернення на батьківщину після завершення навчання або дослідження, щоб допомогти відновити Україну після війни.

UGU також співпрацює з онлайн-програмою для вивчення мов DuoLingo, щоб українці могли безкоштовно складати тести з англійської мови та отримувати сертифікати, де б вони не перебували.

До заснування Українського глобального університету (Ukrainian Global University, UGU) долучилися провідні вітчизняні освітні заклади та організації, зокрема Київська школа економіки, Ukraine Global Scholars, Український католицький університет, програма Emerging Leaders Program у Стенфордському університеті, Асоціація «Професійний уряд», технологічний університет SET University та Київський академічний університет. Ініціативу також схвалили Міністерство освіти і науки України та Посольство України в США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ