Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Опублікували перші результати дослідження води на вміст йоду на Стрийщині

У межах реалізації проєкту "Профілактика йододефіциту на Львівщині" фахівці разом з волонтерами впродовж трьох місяців відбирали зразки води для аналізу у мережах централізованого водопостачання та основних природних джерелах. На основі отриманих даних, підготували рекомендації. Про це повідомили 16 серпня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

За результатами першого відбору зразків води Стрийського району у 13 з 15 досліджених проб води вміст йоду відповідав нормативним показникам фізіологічної повноцінності мінерального складу, що складає 20-30 мкг/дм³. Однак концентрація була різною. 

"У семи точках - містах Стрий, Моршин, Жидачів та селах Славське, Підгірці, Демня, Верхнє Синьовидне, Козьова, Криниця концентрація йоду у відібраних зразках становила 22,5 - 33,7 мкг/дм³. У чотирьох точках забору води – місті Ходорів, селах Стрілків, Велика Воля, Смогів – виявлена концентрація йоду відповідала нижній межі нормативу та становила 20,2-21,7 мкг/дм³. У двох селах Стрийського району - Бориничі та Глухівець - виявлені концентрації йоду нижчі від нормативного показника фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води й становили лише 12,4-15,05 мкг/дм³", - говорить Наталія Іванченко, керівник Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. 

Питна вода, в якій концентрація йоду не відповідає нормативним показникам фізіологічної повноцінності мінерального складу, не несе загрози для життя осіб, які її споживають. В пунктах з недостатньою концентрацією йоду необхідно компенсувати нестачу йоду, збагачуючи свій раціон харчовими продуктами рослинного та тваринного походження, багатими на йод.

Детальна інформація щодо точок та результатів досліджень доступна у нашій інтерактивній таблиці за посиланням

"Впродовж трьох місяців буде відібрано по три проби води у 75 точках водопостачання. Зведені результати дослідження опублікуємо на сайті Львівської обласної державної адміністрації у листопаді. На основі цих даних фахівці підготують рекомендації, як збалансувати свій харчовий раціон, щоб забезпечити достатню кількість споживання йоду. Для мене важливо, що такі корисні проєкти реалізовуємо спільно з громадськістю у межах обласних конкурсів. За гроші платників податків не робимо чогось непотрібного, а навпаки те, що є справді необхідне для здоров’я людей. Нагадаю, що в області також стартував проєкт "Почуй лікаря!": сто волонтерів розкажуть у школах, як вберегтися від різних хвороб, вести здоровий спосіб життя", - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Як інформують в департаменті комунікацій та внутрішньої політики облдержадміністрації, проєкт став переможцем у конкурсі серед інститутів громадянського суспільства та отримає фінансову підтримку на свою реалізацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ