Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці звернувся до органів виконавчої влади, об’єднань роботодавців, профспілок з прохання допомогти у проведенні заходів на кожному підприємстві та уста

Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці звернувся до органів виконавчої влади, об’єднань роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ, організацій України. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА. Текст звернення подаємо нижче:
„Державна політика в галузі промислової безпеки та охорони праці будь-якої країни світу ґрунтується за принципом пріоритетності життя людини стосовно результатів виробничої діяльності.
Щорічно в багатьох країнах світу 28 квітня відзначається День охорони праці. З пропозицією встановлення цього Дня виступив Канадський конгрес профспілок. У 2001 році Міжнародна організація праці (МОП) приєдналася до ініціативи профспілок, координованої Міжнародною конфедерацією вільних профспілок (МКВП), а з 2002 року встановила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці (безпека праці та здоров’я).
За даними Міжнародної організації праці щорічно у світі нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання забирають життя понад 2 мільйонів працездатних осіб та близько 270 мільйонів отримують травми. На ліквідацію аварій та нещасних випадків щороку витрачається 4% світового валового продукту, або 1,2 трильйонів доларів.
Протягом 2005 року в Україні на виробництві виявлено професійні захворювання у 6 тисяч працівників, травмовано понад 21 тис., з яких 1 тис. із смертельним наслідком.
В Україні рівень ризику загибелі та травмування працівників на виробництві в розрахунку на 100 тис. працюючих порівняно з Японією вищий у 3, з Німеччиною – у 2 рази. Близько 1,8 млрд гривень витрачається на відшкодування шкоди, медичну, професійну і соціальну реабілітацію осіб, що потерпіли від нещасних випадків на виробництві, та осіб, що страждають на професійні захворювання, за рахунок внесків суб’єктів господарювання на державне соціальне страхування та понад 1,3 млрд гривень витрачається суб’єктами господарювання на оплату пільг і компенсацій працівникам за роботу у важких та шкідливих умовах.
Вже четвертий рік поспіль в Україні Держпромгірнагляд, Федерація професійних спілок, Федерація роботодавців України, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, центральні та місцеві органи виконавчої влади в рамках Всесвітнього дня охорони праці, проводять комплекс заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.
Організаційним комітетом України ухвалено рішення провести в період з 24 по 30 квітня 2006 року Тиждень охорони праці з нагоди Всесвітнього дня охорони праці. За рекомендаціями МОП, визначено основну тему „Безпечна праця – гідна праця”.
Мета заходу - привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до вирішення питань щодо безпеки праці та забезпечення усіх необхідних передумов для реалізації конституційних прав громадян.
Організаційний комітет звертається до органів виконавчої влади, об’єднань роботодавців, профспілкових організацій усіх рівнів та керівників підприємств підтримати цю ініціативу провести Тиждень охорони праці на кожному підприємстві, в установі, організації, визначити та впровадити додаткові заходи щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві та профзахворюванням, підвищення рівня безпеки й умов праці. Під час Тижня охорони праці розглянути питання проведення науково-практичних конференцій, „круглих столів” тощо. Вшанувати пам’ять працівників, які загинули на виробництві, відвідати сім’ї потерпілих, вишукати можливості для надання їм допомоги.
Вирішити питання щодо заохочення працівників за сприяння культурі охорони праці за підсумками відповідних оглядів-конкурсів та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці. А також звернувся до представників ЗМІ з проханням висвітлити заходи, проведення яких заплановане до Всесвітнього дня охорони праці”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ