Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

ОСББ які утеплилися за програмою "теплих" кредитів, тепер на 30-40% менше сплачують за опалення

ОСББ Львова, які утеплилися за Урядовою програмою "теплих" кредитів, тепер на 30-40% менше сплачують за опалення, - Урядовий портал.

«Львівські ОСББ на власному досвіді доводять, що брати участь у програмі вигідно, що на енергоефективні заходи можна залучати дешеві кошти і завдяки досягнутій значній економії на комунальних послугах після їх впровадження ці кошти швидко повертаються», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук журналістам, які 17 лютого взяли участь у прес-турі до міста Львова на тему «Історії успішної термомодернізації ОСББ. Львів», організованого Держенергоефективності спільно з проектом USAID «Муніципальне енергетична реформа в Україні».

Одним з таких ОСББ, яке двічі скористалося програмою «теплих» кредитів, є ОСББ «Берегиня», що у м. Львові. Спочатку ОСББ залучило кошти у сумі 143 тис. грн на встановлення приладів обліку тепла та електроенергії, заміну вікон у під’їздах, модернізацію освітлення. Отримавши від держави відшкодування у сумі 62,4 тис. грн, а від місцевої влади – 42,9 тис. грн, фактичні витрати ОСББ склали лише 37,7 тис. гривень.

«Ми відразу відчули ефект: витрати на оплату електроенергії у під’їздах зменшилися у 4-5 разів, а кредит виплатили легко і менше ніж за рік. Це стало для нас стимулом продовжувати реалізовувати енергоефективні заходи, аби зменшити комунальні платежі та жити у теплих оселях. Другий кредит взяли вже на утеплення будинку на суму 1,3 млн грн. Як і минулого разу отримали подвійну компенсацію:  з державного бюджету – 410 тис. грн, з міського бюджету – ще 400 тис. грн. У результаті проведених робіт у січні цього року вартість опалення 1 м2 у будинку склала 23 грн, що на 30% менше ніж в середньому по місту, де вона наразі становить 32 гривні», - розповідала Голова ОСББ «Берегиня» Олександра Слободян, демонструючи журналістам впроваджені у багатоповерхівці заходи.

Інші львівське ОСББ «Стрийська, 93» залучило 1,9 млн грн на утеплення багатоповерхівки і також отримало подвійне відшкодування: від держави – більше 671 тис. грн, від міста – 400 тис. грн. Тож, реальна вартість утеплення для ОСББ склала лише 834 тис. грн, або 43% початкової вартості. «У результаті  вартість 1 м2 у цьому будинку склала 21 грн., тоді як в інших неутеплених будинках Львова вона сягає 35 грн. та навіть 38 гривень», - наголосила Стефанія Климко, Голова Асоціації ОСББ «Оберіг», до складу якого входить ОСББ «Стрийська, 93».

«Все це яскраві докази того, наскільки економічно вигідно брати участь у програмі. Навіть за умови великого кредиту сумою більше 1 млн грн. витрати ОСББ складуть 55% і менше. Решта – це державна та місцева фінансова підтримка. Кожна квартира сплачує в середньому 129 грн у місяць за кредитом, а заощаджує при цьому 413 грн у місяць, - повідомив Голова Агентства. – Головне, що завдяки енергоефективним заходам мешканці будинків менше сплачують за комунальні послуги».

«Водночас, закликаю усі ОСББ свідомо ставитися до енергоощадних заходів і проводити комплексну термомодернізацію будинку, встановлювати ІТП з автоматичним погодним регулюванням. Лише так ви в рази зменшити свої рахунки за опалення», - наголосив Сергій Савчук.

Довідково

Для ОСББ та ЖБК міста Львова діє міська програма відшкодування 30% суми кредиту. Разом з урядовою фінансовою допомогою у розмірі щонайменше 40% вони можуть розраховувати на компенсацію більшої частини «теплого» кредиту – 70%. Якщо у будинку є отримувачі субсидій, то відшкодування буде ще більшим. На реалізацію міської програми у 2017 році виділено з міського бюджету 8 млн гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ