Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Осіб, які допомагають нелегалам переховуватися або пересуватися транспортними засобами територією України, відтепер притягатимуть до адміністративної відповідальності

Управління СБУ у Львівській області з проблеми протидії нелегальній міграції  стверджує  про збільшення кількості  українських громадян, основним бізнесом яких є заробляння грошей на переправленні людей за кордон з порушенням законодавства України. Зокрема,  зросла  кількість  правопорушень, пов'язаних з незаконним перетином державного кордону нелегальними мігрантами. Як правило, це  вихідці з країн Азії, Південного Сходу та ряду країн СНД, які різними шляхами, нелегально, намагаються потрапити в країни Західної Європи з метою працевлаштування. Щораз більша кількість мешканців прикордонних районів залучаються до цього бізнесу.
Якщо протягом 2004 року, слідчий відділ Управління СБУ у Львівській області розслідував 5 кримінальних справ щодо  громадян України та іноземців, які організовували або  були причетні до перевезення незаконних іммігранти, то у минулому році уже було 8  кримінальних справ порушених за ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). За вироками судів протягом останніх двох років за зазначений злочин до позбавлення волі на строки від одного до п'яти років вже засуджено 13 громадян України та двох громадян Польщі.
У  2005 році Сокальського районний суд Львівської області засудив  до різних термінів позбавлення волі  членів міжнародного злочинного угрупування до складу якого входили один громадянин України та два громадянина Польщі, які незаконного переправили  через державний кордон України в районі Сокальського району Львівської області п'яти громадян Китаю, чотирьох громадян В'єтнаму та двох громадян Сомалі. Ще двоє громадян України засуджені Яворівським районним судом Львівської області до двох та п'яти років позбавлення волі за спробу незаконного переправлення п’яти іноземців через держкордон України в районі с. Глинищ Яворівського району Львівської області.
Після детального аналізу справ пов'язаних з нелегальною міграцією  виявлено, що скоєння таких злочинів не можливе без використання допомоги посібників з числа громадян України, мешканців прикордонних зон та перевізників. Тому на законодавчому рівні до Кодексу України про адміністративні правопорушення були внесені відповідні зміни, згідно із якими до адміністративної відповідальності притягаються навіть ті особи, які допомагають нелегалам переховуватися або пересуватися транспортними засобами територією України. Вказані протиправні дії тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 850 до 8500 гривень, а також конфіскацію транспортного засобу.
Про це повідомила прес-служба Управління СБУ у Львівській області.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ