Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Основні тенденції розвитку грошово-кредитного ринку України у січні-вересні 2006

За спостереженнями управління НБУ у Львівській області протягом у вересня 2006 року  тенденції розвитку, які панували на грошово-кредитному ринку упродовж декількох останніх місяців, практично не змінилися. Поступове   покращання макроекономічної ситуації сприяє подальшому зростанню попиту на гроші, що знаходить свій прояв у поступовому збільшенні грошової маси, розширенні ресурсної бази банків та обсягів кредитних ресурсів.
Зокрема, у вересні грошова маса збільшилася на 3.8%, а з  початку року – на 21% і становила 234.9 млрд. грн. Монетарна база у вересні збільшилася на 3.5%  становила 84.8 млрд грн, а з початку року її зростання становить 2.4%.
Головними чинниками зростання монетарної бази у вересні були інтервенції Національного банку з купівлі іноземної валюти на міжбанківському ринку (552.5 млн. дол. США) на фоні зменшення коштів Уряду в національній валюті на рахунках в Національному банку на 6.4%.
Для підтримки ліквідності банківської системи Національний банк України у вересні здійснив рефінансування банків на загальну суму 394.8 млн. грн., з них кредити овернайт становлять 267.5 млн. грн. З початку року загальний обсяг операцій рефінансування банків становив 7419 млн грн, з них 5281.2 млн грн – кредити овернайт.
Середньозважена ставка за всіма інструментами рефінансування у вересні становила 9.8%, у січні - вересні – 11.77%.
Операції з мобілізації коштів у вересні становили 240 млн. грн., з початку року – 4835 млн. грн.
Обсяг готівки поза банками у вересні збільшився на 1.8% (з початку року – на 13.9%) до 68.6 млрд. грн., а її питома вага у структурі грошової маси зменшилася   з 29.7% до 29.2%.
У вересні продовжувала тривати тенденція до збільшення ресурсної бази банків – загальний обсяг депозитів збільшився на 4.3% (з початку року – на 24%) до 164.8 млрд грн, при цьому позитивним є те, що у вересні депозити в національній валюті зростали більшими темпами (на 6.6%), ніж депозити в іноземній валюті (на 1%). Хоча в цілому з початку року співвідношення їх темпів залишилося у зворотній пропорції – відповідно 13.8% та 43.5%. Темпи приросту вкладів населення (2.8%), на відміну від попереднього місяця, відставали у вересні від темпів приросту депозитів юридичних осіб (6.3%).
Про це повідомила прес-служба Національного банку України.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ