Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Останки вояків Армії УНР, які загинули у боях з більшовиками, перепоховали на Вінниччині
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Останки вояків Армії УНР, які загинули у боях з більшовиками, перепоховали на Вінниччині

Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
Фото: Павло Подобєд.
1/5
28 вересня у Кукавці на Вінниччині урочисто перепоховали останки 19-х вояків Армії Української Народної Республіки, загиблих у боях з більшовиками 11 листопада 1920 року. Про це йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам'яті.

У 2017 році масове поховання поблизу Кукавки було досліджене КП ЛОР "Доля" на замовлення Українського інституту національної пам'яті. За результатами аналізу супровідного матеріалу та архівних досліджень кандидатів історичних наук Андрія Руккаса, Михайла Ковальчука таЯрослава Тинченка було встановлено, що у братській могилі спочивають вояки Армії УНР.

За твердженням Ярослава Тинченка, 11 листопада 1920 р. між селами Кукавка та Вендичани відбувся бій між 3-м кінним полком 3-ї Залізної дивізії Армії УНР та частинами 8-ї кавалерійської дивізії Червоної армії. Ворожа кіннота, що кількісно переважала українців, змогла розділити 3-й кінний полк. Більшу його частину ворог відкинув у напрямі на Борщівці, менша з боєм відступила на Вендичани.

Встановити приналежність віднайдених останків до Армії УНР Інституту вдалось завдяки комплексному аналізу зібраної інформації. На місце поховання «вбитих петлюрівців» вказав мешканець Кукавки Єфремов Семен Васильович (1928 р.н.), який в дитинстві чув розмови старших людей про вояків Армії УНР, похованих у Романовому яру за селом. Семен Васильович ще у підлітковому віці неодноразово випасав худобу біля могили (до її руйнування) відтак зміг чітко вказати пагорб, на якому й знаходилась поховальна яма. Крім того у могилі були виявлені елементи військового спорядження та одностроїв різних армій. Останки загиблих мали сліди прижиттєвих уражень (рубаних ударів холодною зброєю). 

«Незважаючи на те, що боротьба Армія УНР за незалежність України супроводжувалась великими людськими втратами – ексгумація останків наших козаків та старшин – явище непересічне. З часів відновлення Україною державної незалежності відомо лише про кілька перепоховань. Вперше в історії України було перепоховано наших вояків – учасників кампанії 1920 року. Пишаємось, що ця подія була ініційована та профінансована Українським інститутом національної пам’яті», – пояснює начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Павло Подобєд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ