Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Останній режисер великого кіно: 90 років тому народився Федеріко Фелліні

Великому італійському кінорежисеру Федеріко Фелліні сьогодні виповнилося б 90 років. Він створив свій неповторний стиль інтелектуального кіно і отримав визнання по обидва боки Атлантики. На рахунку маестро більше як два десятки картин, багато з яких стали класикою. Фелліні був удостоєний величезної кількості європейських кінонагород і п'яти премій "Оскар", у тому числі і за внесок у мистецтво.

"В житті є дві найвидатніші речі - це макарони і фантазія". Федеріко Фелліні.

Сказати, чого було більше в житті самого Фелліні, макаронів, тобто реальності, або фантазії, тобто кіномагіі, - непросто. У нього кожен фільм, як заміс з того, що він сам колись прожив, а потім додав трохи режисерських інгредієнтів.

Так було, наприклад, з цирком: в 7 років Фелліні втік з бродячими артистами з дому. Правда, ненадовго. Хлопчика відразу повернули батькам. Зате скільки вражень! Через 20 років вони лягли в основу сценарію до фільму "Дорога". Ще раніше - сценарій до фільму "Рим, відкрите місто". "Це початок неореалізму!" - захоплено скажуть критики. Після - своя постановка "Білого шейха". Критики промовчать. Зате потім компенсують це мовчання хорошими рецензіями на "Мамії".

Фільм отримав премію "Срібний лев" на Венеціанському фестивалі в 1953 році і був номінований на "Оскар" за оригінальний сценарій.

- Спочатку я закохався в її голос, потім ми зустрілися на березі моря, серед піску і вітру.

Закохався у голос - це не просто образний вислів. Фелліні і його дружину Джульєтту Мазіну познайомило радіо - він писав сценарії передач про життя закоханих - Чіко і Поліни. Коли наважився показати ці історії на екрані, знайшлася і головна героїня. Як з'ясувалося, на все життя.

- Сеньйора, що ви найбільше любите в житті?

- Я люблю багато чого, але особливо три речі - любов, любов і любов.

У житті Фелліні - це ще й дружба. "Я не вмію дружити", лукавив Фелліні. Але сучасники пам'ятають, якими теплими, приміром, були стосунки з актором Марчелло Мастроянні і композитором Ніно Рота.

Попрацювати на одному майданчику з Фелліні змогли свого часу Адріано Челентано, Джейн Фонда, Софі Лорен, Ален Делон. Зоряний список значний. Не кажучи вже про нагороди Фелліні. "Золота пальмова гілка", призи Московського фестивалю, "Золотого глобуса" та п'ять "Оскарів". Ювілейний "Оскар" - за внесок у розвиток кінематографа - став останньою нагородою Фелліні. І найбільш запам'ятався. Він оглянув зал і крикнув своїй Мазіні: "Перестань плакати, Джульєтта!", передають Вести.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ