Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Отруту могли підкинути у валізу доньки Скрипаля перед вильотом з Москви - The Telegraph

Слідчі не виключають версію, що нервово-паралітичну речовину для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля могли підкинути у валізу його доньки Юлії ще в Москві, пише The Telegraph з посиланням на свої джерела.

На думку британських спецслужб, токсином міг бути просякнутий предмет одягу, косметики чи інший предмет, який був пізніше відкритий в будинку колишнього розвідника в Солсбері.

Правоохоронці переконані, що зловмисники легко могли проникнути в квартиру Юлії Скрипаль в Москві, щоб підкласти отруту в її багаж. Тож дівчина, яка нічого не підозрювала, могла ненавмисно провезти речовину на територію Великобританії.

Зазначається, що Юлія прибула до Лондона з Москви 3 березня.

15 березня Франція, Німеччина, США і Британія звинуватили Росію в атаці, яких не було з Другої світової війни. У спільній заяві лідери чотирьох країн закликали Москву повністю розкрити програму "Новачок" для Організації по забороні хімічної зброї.

За день до цього прем'єр-міністр Британії Тереза Мей виступила перед парламентом щодо "справи Скрипаля" й озвучила список контрзаходів, вжитих її урядом у зв'язку з незаконним застосуванням Росією сили на території Сполученого Королівства. Зокрема, Британія висилає 23 російських дипломатів, а також посилить протидію російському шпигунства і підривній діяльності, включаючи можливе заморожування державних активів РФ.

Сполучене Королвество також ініціювало засідання Ради Безпеки ООН, в ході якого заступник постійного представника Британії в ООН Джонатан Аллен звинуватив Росію в порушенні Статуту ООН і Конвенції про заборону хімічної зброї.

Нагадаємо, 5 березня в Британії з сильним отруєнням невідомою речовиною був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його дочка. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.

За даними видання The Telegraph, Скрипалів  отруїли у їхньому будинку.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. Стан поліцейського Ніка Бейлі, який відвідував будинок екс-шпигуна, критичний.

За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва. Слідство ведеться за статтею "замах на вбивство", хоча обговорювалася можливість кваліфікувати інцидент як терористичний напад, враховуючи потенційну небезпеку застосованої зброї.

Британія зажадала від Росії протягом доби пояснити появу речовини на території Королівства. Однак після закінчення 24 годин Лондон так і не отримав відповіді.

Росія будь-які звинувачення на свою адресу традиційно відкидає.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ