Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ОВК №87 відправила 14 ДВК на перерахунок - частину з них через сумнівні підстави

Окружна виборча комісія округу №87 відправила 14 дільничних виборчих комісії на повторний підрахунок голосів. Частину через пошкодження цілісності упаковки, а частину - неналежне маркування пакетів з виборчою документацією, що має досить сумнівні підстави.

Про це пише ОПОРА з посиланням на інформацію від своїх спостерігачів.

Так, вночі було повідомлення про замінування, яке не підтвердилось. Частина членів ОВК вийшла, інша частина у кількості 10 людей в той час залишилась у приміщенні для голосування. Це мінімальна необхідна кількість членів комісії для повноважного проведення засідання. 

Крім того, пізно вночі з засідання пішов голова окружної виборчої комісії та системний адміністратор, у яких погіршилось самопочуття. Деякий час ОВК була без системного адміністратора, оскільки інший працівник вже хворів з дня голосування. Втім, вночі на прохання членів ОВК, цей працівник вийшов на роботу замість свого колеги, який пішов.

За попередньої інформацією, 81 виборча комісія здала протоколи, 14 відправили на повторний підрахунок з причин пошкодження цілісності упаковки, а частину з неналежного маркування пакетів з виборчою документацією. Зокрема, на деяких пакетах було відсутнє прізвище члена ДВК, а був лише підпис, на деяких був відсутній напис “виборчі бюлетені”.

“Відповідно до частини 11 статті 94 Закону про вибори народних депутатів за якими проводяться проміжні вибори на 87 окрузі ОВК  зобов’язана прийняти рішення про перерахунок  у разі наявних ознак розпечатування пакетів або у випадку неможливості усунення без перахунку  неточностей у протоколі ДВК.

У інших випадках, зокрема коли за результатом розгляду скарг виникають певні сумніви у дотриманні процедури підрахунку голосів чи порушення правил транспортування, такі рішення приймається на розсуд ОВК, це так звані дискреційні повноваження комісії. Проте кожне рішення прийняте на розсуд комісії, як і кожного органу наділеного владними повноваженнями повинно прийматися з дотриманням певних критеріїв.

Зокрема це повноваження повинно використовуватися  з метою, з якою це повноваження надано, обґрунтовано,  з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, безсторонньо, пропорційно (з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення).

Аналізуючи рішення ОВК можемо сказати, що щодо низки рішень ОВК ТВО 87 про перерахунок у спостерігачів ОПОРИ виникають сумніви в обгрунтованості їх прийняття та у дотриманні зазначених критеріїв, адже у цих випадках на всіх пакетах з виборчою документацією містилися підписи всіх членів комісії та печатки комісії, кількість бюлетенів  та прізвище кандидата, номер виборчої дільниці, а не було зазначено лише певних деталей опису, як то до прикладу, слів “виборчі бюлетені”.

Також пакети містили певні пошкодження при транспортуванні, які проте не завжди можна було трактувати саме як ознаки розпечатування пакетів, оскільки такі пошкодження не могли призвести до заміни документації в пакеті. 

Безперечно частина рішень, зокрема і у тих випадках коли протокол підрахунку голосів не був запакований, не викликають зауважень, всі рішення ОВК про перерахунок на цей час є чинним та повинні бути виконаним у випадку якщо жоден з суб’єктів виборчого процесу не скористається своїм правом на оскарження до адміністративного суду”- зазначає старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Коцюруба.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ