Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Палац у Тартакові хочуть повернути з концесії: підприємець нічого не робить

Палац Урбанських у Тартакові Сокальського району, який 2010 року передали підприємцю Ігорю Новосаду, хочуть повернути із концесії. Про це у коментарі «Погляду» повідомила Голова Сокальської РДА Наталія Карташова.

За її словами, 2010 року була укладена угода між Львівською облдержадміністрацією та ФОП «Новосад» про те, що останній бере у концесію на 49 років замок і зобов’язується виконати там певний об’єм робіт, а саме: вивести з аварійного стану і перетворити на атракцію для туристів. Проте досі жодні ремонтні роботи в палаці не провадилися.

«Замок в жахливому стані, там на даху ростуть дерева. Концесіонер зобов’язаний влаштовувати бодай прибирання території. Та він не приїжджає, нічого не робить. Ми громадою самі те, що можемо, робимо. Коли організовуємо наради підприємець ігнорує їх і не приїжджав, щоб дати бодай якесь пояснення, чому не виконує умов концесії. Тому ми ініціюємо розірвання цього договору», – повідомила Наталія Карташова.

Сокальська райдержадміністрація неодноразово зверталася до управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації щодо неналежного виконання концесійних умов Ігорем Новосадом і наполягають на її розірванні. 

Довідка.

Палац збудований 1896 року на фундаменті давнього замку Потоцьких. З історичних джерел відомо, що 8 березня 1781 р. тартаківський і кристинопільські ключі в Потоцьких купив князь Адам Понінський. Князь швидко обріс боргами і Тартаків бере під своє крильце спочатку австрійський уряд, який продає його з молотка, а потім Феліціан Росновський. Як посаг його доньки Рози Тартаків переходить в 1849 р. в руки Лянцкоронських, які й реконструювали його, орієнтуючись на палац «Casino de Paris» в Монако. Рідна сестра пана Лянцкоронського була дружиною адвоката пана Урбанського, жили вони в Раві-Руській. Урбанські відкупили маєток і були його господарями до 1929 року. Остання власниця маєтку Марія Урбанська загинула в Сибіру 1940 року.

У радянські часи, аж до 1993 року, в палаці Урбанських була школа. Декілька років тому тут сталася пожежа – згорів дах і частково обвалилися стіни.
Коли палац готувався до передачі у концесію, підприємець обіцяв вкласти у його відновлення сто мільйонів гривень. 

Джерело - Новий погляд

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ