Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Палестині підвищили статус в ООН

Палестина підвищила свій статус в Організації об'єднаних націй - від постійного спостерігача до держави-спостерігача, яка не є членом ООН.

Таке рішення прийняла Генасамблея переважною більшістю, незважаючи на заперечення з боку Ізраїлю й США, передає ВВС.

За проголосували 138 країн у тому числі Росія, Франція і Японія, дев'ять - проти (США, Ізраїль, Канада, Маршаллові острови, Мікронезія, Науру, Палау, Панама й Чехія), 41 держава втрималася, серед них Великобританія й Німеччина.

Україна не брала участі у голосуванні.

Рівно 65 років тому Генасамблея ООН прийняла резолюцію 181, що передбачала створення двох держав. Тоді була заснована держава Ізраїль.

Напередодні голосування лідер Палестини Махмуд Аббас закликав ООН нарешті видати "свідоцтво про народження Палестини".

Аббас також заявив на Генеральній асамблеї, що голосування про статус палестинців "стане останнім шансом для створення двох держав".

У свою чергу, посол Ізраїлю в ООН Рон Прозор підкреслив, що рішення про підвищення статусу палестинців "не сприяє миру, а відсуває його".

Тепер палестинці наполягатимуть на визнанні палестинської держави на території Західного берега, Гази й Східного Єрусалиму.

І хоча нинішнє підвищення статусу є скоріше символічним кроком, у нього будуть і цілком відчутні дипломатичні наслідки.

Тепер палестинці зможуть брати участь в обговореннях ООН, у них також з'явиться можливість вступити в такі організації як Міжнародний кримінальний суд.

В 2011 році голова Палестинської адміністрації Махмуд Аббас подав заявку на вступ в ООН на правах повноправного членства.

Ця заявка була відхилена, не одержавши підтримки Ради Безпеки.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ