Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Парадокси України: найбільше допомоги потребують діти, а отримують – жебраки

На думку українців, найбільше потребують допомоги дитячі будинки (64%), безпритульні діти (62%) та діти інваліди (58%). Дещо рідше називались люди похилого віку, що потребують допомоги (42%), будинки престарілих (41%), важкі захворювання людства (37%), малозабезпечені сім’ї (32%), дорослі інваліди (26%). Такими є дані дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг»

Далі у рейтингу пріоритетних напрямків благодійності йдуть безпритульні дорослі або бомжі (18%), розвиток охорони здоров’я (17%), захист прав людини (11%), люди, що просять милостині на вулиці (11%), захист тварин (10%), молодь, що потребує допомоги (10%), обдарована молодь (9%).

Далі церква (8%), захист навколишнього середовища (8%), наркоманія, алкоголізм (7%), люди з психологічними розладами (5%).

Замикають рейтинг такі теми як освіта, наука (4%), люди, позбавлені волі (3%), люди, що зазнали репресій з боку влади (3%), мистецтво, культура (2%), проблеми нацменшин (1%), інше (1%). Не змогли визначитись 1% респондентів.

Таким чином, серед напрямків, що найбільше потребують благодійної допомоги, беззаперечним “лідером” є категорія “діти”.

Відповіді респондентів щодо напрямків, які найбільше потребують благодійної допомоги, кардинально різняться з відповідями респондентів щодо напрямків, за якими проявляли благодійність безпосередньо вони! При цьому списки можливих напрямків використовувались ідентичні.

Отже, найчастіше респонденти проявляють свою благодійність даючи милостиню на вулиці (40% серед тих, хто хоча б раз займався благодійністю). Також допомагаючи безпритульним дітям (33%), жертвуючи церкві (30%) та допомагаючи людям похилого віку, що потребують допомоги (29%).

Дещо рідше респонденти проявляють благодійність, допомагаючи дитячим будинкам (25%), дітям інвалідам (24%) та малозабезпеченим сім’ям (21%), а також жертвуючи на боротьбу з важкими захворюваннями людства (15%), допомагаючи безпритульним дорослим (14%), будинкам престарілих (11%), дорослим інвалідам (10%).

Решті категорій допомагають не більше 5%. Зокрема, на розвиток охорони здоров’я (5%), молодь, що потребує допомоги (4%), захист тварин (4%), захист прав людини (3%). Допомагають людям з психологічними розладами, жертвують на захист природи та обдаровану молодь не більше 2% опитаних.

Найпопулярнішим видом благодійності на Заході України є пожертви на церкву (58%), в Центрі – безпритульні діти (51%). Допомога людям, що просять милостині найпопулярніша на Півночі (54%), Сході (39%), Півдні (36%) та Донбасі (27%).

Людям похилого віку найбільше допомагають на Півдні і Донбасі, включно з допомогою будинкам престарілих і безпритульним дорослим. На розвиток охорони здоров’я найбільше жертвують люди, що мешкають на Півночі (передусім йдеться про Київ), на дитячі будинки – на Сході, на важкі захворювання людства – в Центрі.

Проаналізувавши результати, соціологи дійшли наступних висновків:

1. Найактивнішими напрямками благодійності є допомога людям, що просять милостині на вулиці та пожертви на церкву. Адже тільки по цих напрямках кількість людей, які займаються такого роду благодійністю, значно перевищує (більш ніж вдвічі) кількість людей, які вважать ці напрямки такими, що потребують допомоги найбільше.

2. Найменш активними напрямками благодійності є наркоманія та алкоголізм, освіта та наука, обдарована молодь, розвиток охорони здоров’я, захист навколишнього середовища та будинки престарілих. Недостатньо активними також можна назвати наступні напрямки: люди, що зазнали репресій, люди з психологічними розладами, дорослі та діти інваліди, захист прав людини, дитячі будинки, важкі захворювання людства, захист тварин, мистецтво і культура, а також люди, що позбавлені волі. Разом з тим, за більшістю неактивних напрямків благодійності вибір щодо допомоги робився осмислено. Так, 9 з 10 респондентів, що допомагали обдарованій молоді, будинкам престарілих, дітям інвалідам і дитячим будинкам вважають, що саме ці напрямки потребують благодійної допомоги найбільше.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 11 – 18 грудня 2010 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ