Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Парламент майже дозволив формувати коаліцію з депутатів. «За» 229 нардепів, - доповнено

Верховна Рада внесла в першому читанні зміни до регламенту, які дозволяють формувати коаліцію з окремих депутатів, – повідомила Українська правда.

 

За відповідні зміни до 61 статті регламенту проголосували 229 депутатів.

 

Закон направлено на підготовку до другого читання за скороченою процедурою.

 

Законопроектом передбачено, що "Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді – це сформоване за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій та на засадах, встановлених Конституцією і цим Регламентом, об`єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до якого входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради".

 

Коаліція формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради або протягом одного місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції

 

Як заявив автор проекту, регіонал Валерій Бондик зміни до регламенту "невеличкі".

 

"Ви ж розумієте, що якщо в Конституції закладено міну, то ми маємо її знешкодити. Дійсно, Верховну Раду створюють фракції... Ви вважаєте, що право меншості не повинно гарантуватися, а я вважаю, що повинні гарантуватися", - заявив Бондик.

 

Водночас представники БЮТ і частина НУНС назвали ці зміни незаконними і порушенням Конституції, оскільки згідно з Основним законом коаліцію формують фракції.

 

Зміни про формування коаліції окремими депутатами підтримали фракції Партії регіонів, КПУ і Блоку Литвина, а також 6 депутатів БЮТ і НУНС і 4 позафракційні.

 

За зміни до регламенту проголосували 171 з 172 депутатів Партії регіонів. Іван Мирний був відсутній.

 

Як і в середу, голосували Ганна Герман, Сергій Льовочкін, Ірина Акімова, Андрій Кравець, Станіслав Скубашевський, які вже майже тиждень працюють в секретаріаті президента і є сумісниками.

 

В повному складі проголосували фракції Блоку Литвина і Компартії.

 

Також голоси дали 4 бютівця – Віталій Барвіненко, Олександр Черпіцький, Юрій Полунєєв і Іван Савченко.

 

У НУНС проголосували лише Іван Плющ і Володимир Поляченко.

 

Крім того, за закон проголосували 4 позарфракційні – Інна Богословська, Василь Кисельов, Тарас Чорновіл та Ігор Рибаков.

 

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ