Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Парламент прийняв у першому читанні законопроект, що сприятиме будівництву

Парламент прийняв у першому читанні законопроект «Про внесення змін в деякі закони України щодо сприяння будівництву». Законом вносяться зміни та доповнення до закону «Про планування та забудову територій», «Про архітектуру», «Про основи містобудування», «Про охорону культурної спадщини» та Земельний кодекс України.
Зміни до цих законів передбачають:
– затвердження регіональних правил забудови після узгодження з відповідними органами містобудування і архітектури, землевпорядниками, природоохоронними, санітарними і іншими органами; у разі відсутності місцевих правил забудови або у разі намірів будівництва за межами населеного пункту,
– питання забудови розв'язуватимуться в порядку, встановленому регіональними правилами забудови (відповідно до положень чинного законодавства, розроблялось містобудівне обґрунтування розташування об'єкту містобудування в цьому кварталі);
– обов'язковим стає проходження професійної атестації відповідальними виконавцями окремих видів робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури;
– надання у власність або в користування земельних ділянок або зміну цільового призначення земельних ділянок для будівництва об'єктів узгоджуватиметься представниками Державної служби з питань охорони національної культурної спадщини виключно у складі відповідної комісії;
 – право на оренду земельної ділянки може бути продано на земельних торгах власникам земельної ділянки на строк до 50 років.
Як раніше прокоментував «Гал-info» один із співавторів закону, народний депутат Василь Куйбіда, основна причина необхідності прийняття закону –  недосконалість будівельного законодавства.
«Цей законопроект має удосконалити містобудівне та земельне законодавство. Зараз для того, щоб будувати, зокрема житлову забудову, необхідно витратити купу часу на процес погодження. Законом передбачається спрощення цієї процедури, але водночас передбачено більш дієвий та незалежний контроль за виконанням всіх процедур з боку держави. За часів, коли Галичина була у складі Австро-Угорщини, у Львові діяла будівельна поліція. Зараз же масово незаконно захоплюють землю за схемою: захопили, побудували будинок, заплатили невеличкий штраф – і все. За незаконне захоплення землі має бути кримінальна відповідальність», – сказав Куйбіда.   
Зі слів депутата, законопроект передбачає закріплення функції контролю за державними органами, а не за відповідними інспекціями місцевого самоврядування, що, на думку депутата, має знизити рівень корумпованості та унезалежнити контролюючі суб’єкти від місцевих владних інституцій. Ще законопроект передбачає поліпшення дозвільних процедур і запровадження конкурентних засад при набутті прав на земельну ділянку для здійснення її забудови, а також залучення громадськості до участі у прийнятті рішень у сфері містобудування.
Якщо законопроект буде прийнято, вважає Куйбіда, то підвищиться рівень гарантій для інвестицій у будівництво за рахунок прийняття рішень на початкових етапах планування територій, буде забезпечено захист законних прав населення при плануванні та забудові територій, а також серйозно залучено громадськість до прийняття рішень стосовно містобудування.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ