Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Парламент ухвалив зміни до бюджету: постраждалі області отримають „живі” гроші

Верховна Рада України прийняла компромісний проект змін до держбюджету на 2008 рік для ліквідації наслідків стихійного лиха в 6 областях України. Рішення було прийнято голосами 441 народного депутата. Про це «Гал-info» розповіла народний депутат від Партії регіонів, заступник лідера партії Ганна Герман.
«Ми одразу запропонували, щоб не приймати президентський чи прем’єрський варіант змін до бюджету, а прийняти узгоджений спільний від усіх законопроект змін до бюджету. Була оголошена перерва, під час якої ми узгодили усі моменти, внесли мінімальні правки і проголосували», — сказала Герман «Гал-info».

Як відзначає Герман, сьогодні парламент домігся трьох принципових речей: «Перше, ми наполягли і домоглися того, щоб коштами не розпоряджалися у Києві, в Мінекономіки, щоб кошти одразу були спрямовані у регіони. Раніше, щоб отримати кошти, треба було їхати у столицю, висиджувати тут страшні черги, ще й надіятися на милість якогось чиновника, від котрого залежатиме, скільки коштів спрямувати у ту область, у якій він навіть ніколи не був. Тепер такого не буде: фактично ми розширили повноваження регіонів – надали їм право самим розпоряджатися, що для них у їхній області найважливіше. Кошти будуть відправлені безпосередньо у міста і вже будуть розподілятися там. Друге, що ми сьогодні досягли: не дали через людську біду „протягнути” і корупційну схему держгарантій для відновлення дорожнього господарства. Адже не було ані розрахунків, жодних при чому, ані планів, взагалі нічого. Просто під соусом стихійної біди намагалися взяти гарантії уряду під кредити якихось банків, які свої ж фірми будуть брати, протягувати та відмивати кошти. Це корупційна схема і вона не була підтримана. І третє, що ми досягли - єдності думки у парламенті: звели законопроекти в один, прийняли і вже завтра на місцях люди отримають певну частину коштів із центру. Також ми досягнули і наступного: щоб людям були виділені реальні кошти, які є у державному бюджеті, а не так, як пропонувалося, зокрема від коштів за збільшення акцизного збору з тютюну та алкоголю», — розповіла Герман.

Витратна частина бюджету збільшена на 5 млрд. 802 млн. 200 тис. грн, витрати загального фонду збільшені на 5 млрд. 046 млн. 800 тис. грн.

Витрати резервного фонду збільшені на 1,7 млрд. грн., спеціального дорожнього фонду – на 775,4 млн. грн.

Закон також передбачає збільшення бюджету Аграрного фонду на 1 млрд. грн. та виділення 400 млн. грн. на покриття процентних ставок по кредитам для сільгоспвиробників.

У той же час парламент відмовився прийняти дві поправки до проекту бюджету. Зокрема, депутати відмовилися затвердити норму про надання 24,3 млрд грн. держгарантій для відновлення дорожнього господарства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ