Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Парламент збільшив штрафи у сфері охорони праці і охорони надр

10 січня Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону праці та охорону надр, повідомила прес-служба теруправління Держгірпромнагляду у Львівській області.

Проект закону ініційовано Держгірпромнаглядом та розроблено на виконання Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік, затвердженої Законом України, як один із заходів забезпечення дієвого механізму економічної заінтересованості та відповідальності власника за створення нешкідливих, безпечних умов праці та недопущення аварії.

Проектом (реєстр. №9071) пропонується підвищити розміри адміністративних штрафів за порушення законодавства про охорону праці та охорону надр максимально до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (на сьогодні неоподаткованиий мінімум - 17 грн.). Зокрема, передбачається внести відповідні зміни у частину другу статті 41 та статті 41, 47, 58, 93, 94, 188-4 до Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає максимальний розмір штрафу 1700 грн.

Законопроектом також пропонується доповнити статтю 41 КУпАП новою частиною, якою встановити адміністративну відповідальність за неповідомлення про нещасний випадок на виробництві.

Проектом передбачена нова редакція частини другої статті 231 КУпАП, в якій визначаються повноваження посадових осіб органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення.

У статтях 267, 271, 272, 275 Кримінального кодексу України передбачається підвищити розмір покарання у виді штрафу. На даний час штраф становить 850 грн., проектом передбачено  - від 1700 до 3 400 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ