Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

«Партизани ОУН вмирали під синьо-жовтим, а не червоно-чорним прапором», - Олесь Гуменюк

«Партизани ОУН вмирали під синьо-жовтим, а не червоно-чорним прапором», - оунівець Олесь Гуменюк про використання революційної символіки.
Олесь Гуменеюк, партизан ОУН, голова Львівського крайового братства ОУН-УПА.

Партизани Організації українських націоналістів не мали своїх прапорів і вважати, що вояки ОУН використовували червоно-чорний прапор як свій символ – помилково. Про це ZAXID.NET розповів Олесь Гуменюк, член ОУН (б), безпосередній учасник підпільної боротьби за незалежність України, голова Львівського крайового братства ОУН-УПА, коментуючи рішення Львівської міської та обласної рад про використання червоно-чорного прапора у святкові дні.

«Рід військ мав свої знаки. А партизани не мали їх. Ми не мали ні синьо-жовтих, ні червоно-чорних. Це ж партизанка. Це на початках, коли курені були великі, то десь там один прапор був синьо-жовтий», - ділиться спогадами Олесь Гуменюк.

Він також пояснив походження червоно-чорного прапора. За його словами, цей стяг вперше використали пластуни.

«Фактично червоно-чорний прапор був започаткований у ПЛАСТі у 30-их роках. Були пластуни, які носили різні назви – «Червона калина», «Данило Галицький» і найбільший курінь це був «Лісові чорти». У цьому курені був пластуном Роман Шухевич. І це фактично є революційний прапор. Революція взяла собі цей прапор за символ. Але вмирали під синьо-жовтими прапорами. Гранатами розривались, співали «Ще не вмерла Україна» – теж під синьо-жовтими прапорами», - зазначив Гуменюк.

92-річний оунівець радить також прочитати праці Степана Бандери і стверджує, що лідер українських націоналістів у своїх творах ніде не згадує про червоно-чорні прапори.

«Ніде не афішувались ті прапори. Це партизанська боротьба – це цілком інакше ніж армія, яка має свої хоругви. Це (червоно-чорний - ред) – другорядний прапор, революційний. Прочитайте Степана Бандеру – він ніде не згадує червоно-чорний прапор. Збереглось багато альбомів, де на жодній зі світлин ви не побачите ніяких прапорів», - наголосив він.

На думку Олеся Гуменюка, вивішувати червоно-чорні прапори на усіх будівлях – неправильно.

«Я вважаю, у даний час державний прапор – це головне. От обласна рада прийняла рішення вивішувати червоно-чорний прапор на флагштоках (поруч із будівлею облради на вул. Винниченка, 18 – ред). Біля Ратуші є два флагштоки. У святкові дні, не щодня, можна вивішувати синьо-жовтий і червоно-чорний прапори. Але на Ратуші, на вежах, на забудовах – категорично ні, це блюзнірство. Не можна», - зазначив Олесь Гуменюк.

Він також вважає зловживанням повсюдне використання символіки ОУН та Степана Бандери.

«Не можна на кожному стовпі клеїти плакати Степана Бандери, не можна цим так нехтувати, бо це наша святиня. А ми йдемо методом більшовиків – всюди мають бути тільки їхні вожді і напихати, напихати, напихати – у колгоспах, стайнях і де завгодно. Це є приниженням нації. Ми маємо мати в душі той патріотизм. Моє бачення, як старого оунівця, старого партизана, що не можна розкидатися нашими ідеями, принижувати наші прапори», - додав Олесь Гуменюк.

Як повідомляли раніше, 30 січня депутати Львівської облради проголосували за рішення про порядок використання революційного червоно-чорного прапору ОУН на Львівщині. Згідно з документом, рекомендується вивішувати такі прапори на будівлях органів влади під час відзначення дат, пов’язаних із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшануванням пам’яті Героїв. Подібну ухвалу теж прийняли депутати Львівської міськради.

Довідка:

Олесь-Дмитро Гуменюк народився 7 листопада 1925 року. У червні 1943 року добровільно зголосився до лав стрілецької дивізії «Галичина». Пройшов військовий вишкіл. У липні 1944 року був поранений у боях під Бродами. Засуджений до 15 років тюрми. Відбував покарання у Норильську, брав участь у Норильському повстанні.

ZAXID.NET

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ