Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ПАРЄ вважає відсутність незалежності судової системи основним викликом для правосуддя України

Основним викликом для українського правосуддя ПАРЄ вважає відсутність незалежності судової системи. Таку думку висловив екс-міністр юстиції Микола Оніщук, коментуючи резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи щодо функціонування демократичних інституцій в Україні, схваленої 26 січня ц.р. Про це повідомила прес-служба екс-міністра.

За словами президента Інституту правової політики, значна частина резолюції, а саме – 6 із 18-ти пунктів, присвячені стану справ судової системи. Зокрема, ПАРЄ закликала Україну скасувати чи-то скоротити 5-річний випробувальний термін для суддів та усунути Верховну Раду з процесу їх призначення. Микола Оніщук нагадав, що згідно зі ст. 128 Конституції України призначення на посаду професійного судді вперше строком на 5 років здійснюється Президентом України, а всі інші судді, крім суддів Конституційного Суду України, обираються Верховною Радою України безстроково. При цьому Рада Європи вважає недопустимим розгляд складних або «політично чутливих справ» суддями, які перебувають на випробувальному терміні.

Крім того, експерт звернув увагу на зауваження РЄ щодо існуючого складу Вищої Ради Юстиції, зокрема на необхідності усунення представників Верховної Ради, Президента України та прокуратури від членства в ній. При цьому Рада Європи зажадала, щоб до внесення змін в Конституцію та відповідні закони України з цього питання, названі вище інституції повинні призначити до ВРЮ неполітичних членів, тобто осіб, які не перебувають на керівних посадах зазначених структур.

Знайшла своє відображення в резолюції і тема щодо ініціювання дисциплінарних заходів та внесення подань ВРЮ на базі скарг від прокуратури з мотивів, що згадані судді прийняли рішення, яке суперечило думці прокуратури у конкретній справі. Така практика, як відмічається в резолюції, є несумісною з принципом верховенства права та повинна бути припинена негайно.

ПАРЄ у цьому світлі вимагає безумовного виконання зобов’язань, даних Україною при вступі до Ради Європи в 1995 році, та не виключає можливості застосування до України санкцій у разі невиконання зазначених вимог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ