Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ПАРЄ закликає звільнити Тимошенко

Парламентська Асамблея Ради Європи стурбована станом здоров’я ув’язнених колишніх урядовців України. Про це йдеться в резолюції ПАРЄ "Функціонування демократичних інституцій в Україні", ухваленій на зимовій сесії в четвер, 26 січня.

Як повідомляє кореспондент "Української правди" резолюція була прийнята 68 голосами, проти висловились 8 депутатів, 14 - утрималися.

Резолюція була прийнята з усіма поправками. В тому числі, по санкціям щодо України.

Депутати висловили стурбованість погіршенням здоров’я колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та закликали владу дозволити без передумов проведення медичного обстеження і, за необхідності, надання лікування незалежними лікарями не з тюремної служби.

"Асамблея відзначає зі стурбованістю повідомлення, що здоров’я колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього виконуючого обов’язки міністра оборони Валерія Іващенка, які перебувають в попередньому ув’язненні, стрімко погіршується, і що обом потрібне медичне лікування за межами тюремної системи", - написано в документі.

У зв’язку з чим в резолюції висловлюється заклик звільнити цих осіб в очікуванні суду, щонайменше з гуманітарних причин.

"Асамблея вважає, що статті 364 та 365 українського Кримінального кодексу є занадто широкими для застосування та такими, що ефективно дають можливість для криміналізації пост-фактум нормального прийняття політичних рішень", - йдеться в резолюції ПАРЄ

"Це суперечить принципу верховенства права та є неприйнятним. Асамблея, таким чином, закликає владу негайно змінити ці дві статті Кримінального кодексу, відповідно до стандартів Ради Європи та зняти всі обвинувачення проти членів колишнього уряду, які базуються на цих положеннях", - зазначається в документі.

При цьому, депутати звернулися до президента України з проханням розглянути всі можливі легальні засоби, якими він може скористатися, для звільнення колишніх членів уряду та надання їм дозволу на участь в наступних парламентських виборах.

В документі підкреслюється, що оцінка політичних рішень та їх наслідків є прерогативою парламентів та виборців, але не судів.

При цьому, депутати ПАРЄ висловились за запровадження в Україні відповідних міжнародних стандартів щодо розділення політичної та кримінальної відповідальності.

В документі також висловлюється жаль щодо чисельних порушень в ході судових процесів проти членів колишнього уряду, які, на думку Комітету, могли підірвати можливість для обвинувачених мати чесний судовий процес, в дусі статті 6-ї Європейської конвенції з прав людини.

При цьому, Асамблея взяла до уваги той факт, що Європейський суд з прав людини вирішив розглянути заяву Тимошенко за прискореною процедурою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ