Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Пасаж Міколяша повністю відбудувати в історичному вигляді неможливо – Едуард Демцюк

Розроблено проект відтворення першої черги пасажу Міколяша у Львові, яким зокрема передбачається відтворення втрачених споруд пасажу та реконструкція з пристосуванням під первісну функцію. Цей проект розроблений інститутом „Укрзахідпроектреставрація” на замовлення ДП „Албіс Компані”. Нагадаємо, на нинішній момент зберігся лише фрагмент споруд пасажу Міколяша, розташований праворуч від входу з вулиці Коперника.

Як повідомив на громадських слуханнях щодо проектних пропозицій відтворення першої черги пасажу Міколяша головний архітектор проекту інституту „Укрзахідпроектреставрація” Едуард Демцюк, усі документи наразі перебувають на стадії опрацювання, власне, тому і проводяться громадські слухання, щоб почути думку львівської громади.

"Замовник буде виконувати лише будівництво правої частини пасажу Міколяша, а відтворення решти частин пасажу – у перспективі.  Інститут підготував ескіз відбудови усього пасажу, проте наразі йдеться лише про відбудування частини, оскільки територія колишнього пасажу Міколяша зараз належить різним підприємствам і організаціям, тобто є в різних формах власності, що і створює перешкоди для відбудови усього пасажу Міколяша. Територія, яку зокрема займає технікум легкої промисловості, належить Міністерству освіти і науки України, яке про перенесення навчального закладу навіть не хоче говорити; також є інші приватні власники землі. Хочу зазначити, що проекту композиції усього пасажу немає, проте є план відбудови, який передбачає перший і другий поверх побудувати повністю згідно з архівними даними, а інші частини – вже з деякими відступами від історичних даних. Помилковою є думка, що вдасться повністю відновити пасаж Міколяша в історичному вигляді. До слова, на цей об’єкт є конкретний інвестор, тому зараз і йде мова про його відбудову”, – зазначив Едуард Демцюк.

 Перший поверх пасажу пропонують використовувати, як кафе-кондитерську на 32 місця. На другому поверсі планується розташування ресторану на 40 місць з допоміжними та технологічними приміщеннями. Вхід до ресторану планують зробити з вулиці Коперника – проектованими сходами на другий поверх через просторий хол. Також у планах – розташування банкетного залу із зимовим садом. На третьому та четвертому поверхах відтвореного пасажу Міколяша пропонується влаштувати офісні і службові приміщення. 

Історичне призначення пасажу Міколяша – торговельна та громадська функції. Проектом передбачено виконання робіт у три етапи: перша черга передбачає відтворення частини пасажу від вулиці Коперніка в об’ємі 11 000 кубічних метрів.
 Торговий комплекс пасажу Міколяша був розташований між будинком №1 на вулиці Коперника та №6 на вулиці Вороного. Межі території пасажу визначені вулицями Коперніка, Ліста та Вороного, яка включає територію подвір’я з прилеглими до неї будинками. 
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ