Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Пасивне куріння руйнує ДНК сперматозоїдів – «The Guardian»

Діти чоловіків, які дихають цигарковим димом, можуть мати генетичні дефекти.

Як повідомляє «The Guardian», пасивне куріння може призвести до мутацій у ДНК сперматозоїдів. Це виявили завдяки дослідам на мишах. Відкриття свідчить про те що вторинне куріння чоловіків може спричинити генетичні аномалії у їх дітей.

Відомо, що у чоловіків, які палять, вищий ризик розвитку аномалій у спермі, наприклад, зниження рухливості сперматозоїдів чи пошкодження ДНК. «Нещодавно Міжнародне агентство з вивчення раку (International Agency for Research on Cancer) дійшло до висновків, що існує очевидний зв’язок між курінням батька (у людей) і підвищенням ризику дитячого раку. Воно припускає, що тютюновий дим призводить до ушкодження зародкових статевих клітин людського організму», - написав Франческо Марчетті з Національної лабораторії імені Лоренса Берклі (Lawrence Berkeley National Laboratory), що у Каліфорнії, який провів дослідження, у статті в «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Експерт з питань фертильності Шеффілдського університету (University of Sheffield) Алан Пайсі сказав: «Ми недостатньо знаємо та недооцінюємо вплив пасивного куріння. Для мене не буде сюрпризом, якщо виявиться, що пасивне куріння призводить до того самого типу пошкоджень, адже вдихаються одні й ті ж речовини, лише на різних рівнях».

Під час дослідів Марчетті 32 миші піддавалися дії диму, у кількості, яку створюють від трьох до 16 цигарок, до 90 хвилин на день протягом трьох тижнів. Завдяки різним умовам було змодельовано ефект малих та великих доз безпосереднього та пасивного куріння. Науковці, що аналізували сперматозоїди цих мишей через шість тижнів досліджували області ДНК, які не кодували білки.

Частота мутацій у спермі контрольної групи мишей, яка не піддавалася дії сигаретного диму, становила близько 1,3-1,5% . У мишей, на яких моделювали активне паління, середня частота мутації складала 4% та 4,7% для малих та великих доз. Для мишей, на яких моделювали пасивне куріння, частота мутацій складала 4,6% та 2,6% залежно вд дози.

Дослідники зазначили, що, хоча і не відомо, чи так само мутують ділянки хромосом, які кодують білки, «наші дані наштовхують на думку, що вторинне паління може мати наслідки для репродуктивної системи курця».

Марчетті стверджує, що відкриття забезпечило «солідні докази на підтримку твердження про те, що пасивне куріння варто сприймати як мутаген для зародкових клітин людського організму».

За словами Пайсі, порівняно з людьми, рівень «пасивного куріння», якого зазнавали миші під час дослідження, був високий. «Більшість людей стають пасивними курцями у п’ятницю ввечері та відвідуючи бар. А ще хтось може випадково дихнути, коли ви йдете по вулиці».

Він розповів, що поки довготермінові наслідки для людського здоров’я не достатньо вивчені, порада майбутнім татам буде очевидною. «Якщо ви намагаєтеся зачати, хороша порада – кинути палити та не бути пасивним курцем, - сказав він. – Раджу будь-якому чоловіку, що прагне стати батьком, припинити курити щонайменше за три місяці перед спробами зачати».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ