Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Патріарх Філарет: Бійці віддають життя за Батьківщину, тому що вірять у вічне життя

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет привітав вірян з Великоднем. Відповідне відеозвернення опубліковане на сайті УПЦ КП.

«Христос Воскрес, дорогі браття і сестри! Кожного року ми святкуємо Пасху Христову, але святкуємо по-різному. Одні святкують просто як свято, як звичай, коли освячуються паски, крашанки, - це зовнішнє святкування Пасхи. А сутність Пасхи, тобто Воскресіння Христового, полягає в тому, що Син Божий переміг у нашій гріховній людській природі смерть і гріх й, таким чином, визволив нас від гріха і від смерті, і тому ми радіємо, часто радіємо, не усвідомлюючи, чого ми радіємо. А радіємо тому, що Господь подолав у нашій природі гріх і визволив нас від смерті, і ми тепер хочемо-не-хочемо, а воскреснемо із мертвих. Багато хто думає, що помре і на цьому його життя закінчиться. Ні, не закінчиться: людина душею безсмертна, але буде безсмертною і тілом. І тому Пасха Христова для нас - це є вічне життя, причому блаженне життя, тому що Христос визволив нас від гріха, а гріх є страждання і смерть, тому ми радіємо», - зазначив Патріарх Філарет.

Водночас він зазначив, що докази тілесного безсмертя неодноразово були засвідчені Ісусом Христом після його воскресіння.

«Дійсно, Христос Воскрес, бо багато хто думає, що це міф, або кажуть, що це треба розуміти як духовне воскресіння, а не тілесне воскресіння Ісуса Хреста. Це неправда: Ісус Христос воскрес тілом і подолав у тілі смерть, і привів багато доказів свого воскресіння. Апостоли ж не вірили у його воскресіння і думали, що бачать дух, а Христос дав докази свого воскресіння: по перше, Фомі, який сказав, що не повірить, доки не вкладе руху в Його ребра і пальцем не доторкнеться до Його ран, а коли доторкнувся, то що сказав: «Господь мій і Бог мій». Христос попросив в апостолів їжі - для того, щоб показати, що явився їм у тілі, а не духом. І явився Христос воскреслим не тільки апостолам і жонам-мироносицям, а більш ніж ста своїм послідовникам. Тобто, всі докази воскресіння Ісуса Христа отримали не тільки апостоли, а всі ті, хто увірувати у воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. І тому проповідь апостолів була про Христа, про воскресіння його із мертвих. Якщо Він воскрес, значить, смерть переможена, а якщо смерть переможена, то людська природа очищена від гріха, і тому не невипадково християнство перемогло весь язичницький мир. І до цього часу Воскресіння Христове перемагає», - сказав Патріарх.

При цьому він підкреслив, що українські військові «віддають своє життя за Батьківщину, рідну землю та державу, тому що вони вірять у вічне життя».

Читайте також: Турчинов у Великдень висловив впевненість у перемозі України над агресором

«А ті, які допомагають, виявляють цим любов до своїх ближніх, які страждають. Тобто це і є наслідок воскресіння Ісуса Христа. Тому ми не тільки радіємо, а на привітання «Христос Воскрес!» відповідаємо «Воістину Христос Воскрес!». Правду ми говоримо, що воістину Христос Воскрес? Правду! Бо ніхто не скаже, що відповідаючи «Воістину Воскрес!», він у це воскресіння не вірить - йому слава на віки віків», - зауважив Патріарх Філарет.

Як повідомлялося, християни східного обряду 8 квітня відзначають найвеличніше свято - Світле Христове Воскресіння, або Великдень.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ