Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Патріарх Кирило можливо зустрінеться з представниками УПЦ КП і УАПЦ

«Попередньо така зустріч не планувалася, але виключити контакт Патріарха Кирила з представниками невизнаних церковних структур, ми не можемо. Що з цього вийде ми побачимо під час візиту. Про це ще зарано говорити, тому що сам візит підкаже правильний формат контакту, якщо цей контакт відбудеться», — припустив 24 липня на брифінгу голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви архимандрит Кирил (Говорун). Про це повідомило УНІАН.

 

Водночас він підкреслив, що «розділення в українському православ’ї носить особистісний характер, пов’язаний саме з фігурою Філарета». «Мені здається набагато менш вірогідним безпосередній контакт Патріарха Кирила з Філаретом, а ніж з його представниками», — прогнозує голова ВЗЦЗ УПЦ.

Як зазначив архимандрит Кирил, «не можна уникнути певних формальних зустрічей, передбачених статусом цього візиту», незважаючи на те, що «візит глави РПЦ до України має архипастирський характер». Зокрема, він нагадав, що передбачається зустріч «тет-а-тет» між Патріархом та Президентом України Віктором Ющенко.

«Що до тем розмов між Президентом та Патріархом Кирилом, про це ми дізнаємось, коли учасники розмови оприлюднять те, про що вони домовились. Наразі про що вони будуть розмовляти УПЦ невідомо», — зазначив о. Кирил.

Крім того, він повідомив, що планується їх зустріч з членами Священного Синоду за участю Предстоятеля Митрополита Київського і всієї України Володимира. За словами архимандрита Кирила (Говоруна), зустріч буде мати протокольний характер.

Як РІСУ повідомляла, 22 липня було оприлюднене звернення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до українського народу з приводу візиту в Україну Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. «Цим Зверненням ми ще раз публічно сповіщаємо про нашу готовність в часі візиту патріарха Кирила провести зустріч або на рівні Предстоятелів наших Церков, або на рівні повноважних делегацій. Під час цієї зустрічі ми хочемо передати керівництву РПЦ наші письмові пропозиції щодо шляхів подолання існуючих протиріч. В разі, якщо до початку візиту до нас не надійде підтвердження можливості такої зустрічі, ми спрямуємо свої пропозиції у формі відкритого звернення у ЗМІ», — сказано у документі.

В УПЦ КП також покладають на Патріарха Кирила значну частину відповідальності за розкол в Україні: «Саме він як керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату протягом останніх майже двадцяти років значною мірою провадив політику РПЦ щодо України. Саме на ньому лежить велика частина відповідальності за розділення Української Церкви у 1992 р. і за те, що воно триває й досі», — йдеться у зверненні Предстоятеля УПЦ КП

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ