Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Патрульна поліція: ні самі порушників у суд не приведемо, ні іншим не дозволимо

У патрульній поліції Львова ігнорують інтереси більшості городян. Бюджет України виконаний із профіцитом, інвестиції в економіку країни зростають, відповідно зросте і прожитковий мінімум. Україну зачислили до когорти кращих газових хабів Європи, а для «Газпрому» настали чергові неприємності.

Патрульні Львова дбають про інтереси правопорушників

У липні 2017 року ЛКП «Львівелектротранс» почало здійснювати щоденний моніторинг аварійних ситуацій із громадським транспортом і з’ясувало, що впродовж чотирьох місяців електротранспорт не курсував 320 годин через неправильно припарковані автомобілі або ДТП. За зазначений період фінансові збитки ЛКП «Львівелектротранс» від простою громадського транспорту сягли 1,6 млн гривень. Керівництво «Львівелектротрансу» вирішило позиватись до водіїв, які спричинили збитки підприємству, проте зіштовхнулось із небажанням керівника патрульної поліції Львова надати інформацію про правопорушників, без якої неможливо подати на них до суду. Свою дивовижну відмову Роман Пилипенко обґрунтував підставою, що він стоїть на сторожі захисту конфіденційної інформації осіб, які порушили закон.

Ще одна правова колізія відбулась у Львівському окружному адміністративному суді, який, як з’ясувалось, «не має повноважень змусити патрульну поліцію Львова надати списки порушників». Розглядати позови, наприклад, до Головного управління Національної поліції у Львівській області Львівський окружний адміністративний суд повноваження має, а зобов’язати патрульну поліцію Львова не приховувати від громадськості імена правопорушників – ні. Суд лише спромігся зобов’язати керівника патрульної поліції повторно розглянути звернення ЛКП «Львівелектротранс» і перелічив правові випадки, на підставі яких можна відмовити ЛКП у наданні запитуваної інформації.

У патрульній поліції Львова обурились на постанову Львівського окружного адмінсуду й нахваляються подати апеляцію. Отож порушники ПДР можуть бути спокійними, адже на їхній сторожі стоять патрульні Львова. Заплатив штраф 510 гривень і знову гайда паркуватись на рейках громадського електротранспорту.

З такими поліцейськими ні комунальне підприємство не відшкодує свої фінансові втрати, ні городяни не компенсують моральної шкоди за непередбачуване очікування у громадському транспорті, поки на рейках стоїть припарковане авто. А саме городяни, якщо на Перфецького, 19 забули, платять поліцейським заробітну платню через свої податки.

Патрульна поліція Києва наведе лад із автопорушниками

Незаконно припарковані автомобілі, які заважають рухові громадського транспорту або пішоходів у Києві, будуть системно евакуювати, – повідомили у Департаменті транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації. З ініціативи патрульної поліції Києва депутати Київради затвердили перелік вулиць, де паркування автомобілів призводить до зменшення пропускної здатності автотрафіку і перешкоджає руху пішоходів, що дасть правоохоронцям підстави забирати з доріг і тротуарів неправильно припарковані автомобілі.

У Департаменті транспортної інфраструктури КМДА наголосили: «Ми підготували законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо паркування, де ініціюємо надання повноважень місцевим органам влади використовувати фотофіксацію і відеофіксацію порушень правил зупинки, стоянки і паркування транспортних засобів. Тоді у нас з'являться важелі впливу на порушників. А поки у нас таких важелів нема, ми затвердили перелік вулиць, щоби дати право поліції евакуювати автомобілі у разі нагальної потреби. Легалізовані майданчики для паркування авто будуть працювати у звичному режимі».

Станом на сьогодні невідомо, чи Роман Пилипенко, керівник патрульної поліції Львова, звертався з аналогічною ініціативою до депутатів Львівської міської ради.

Бюджет України у профіциті

Зведений бюджет України за січень-жовтень 2017 року виконаний із профіцитом на рівні 31,2 млрд гривень. В аналогічний період 2016 року бюджет мав дефіцит на суму 26,866 млрд гривень. Національний банк України повідомив, що доходи зведеного держбюджету за січень-жовтень 2017 року склали 824,189 млрд грн, а витрати – 792,927 млрд гривень.

Нагадаємо, дефіцит держбюджету України за підсумками 2016 року становив 70,130 млрд грн, або 2,9% ВВП. Держбюджет України на 2017 рік з коригуваннями передбачає доходи в сумі 771 млрд грн, витрати – 841 млрд грн, граничний розмір дефіциту – 77,5 млрд грн, або 3% ВВП.

Інвестиції в економіку України зростають

Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку, повідомив, що інвестиції в українську економіку зростають другий рік поспіль. За підсумками 2015 року Україна отримала $1 млрд інвестицій, у 2016 році – $1,6 млрд, а в поточному році сума інвестицій буде ще більшою. Для цього уряд України робить дерегуляцію. Нагадаємо, у 2012 році прямі іноземні інвестиції в Україну сягали $6 млрд, більшість із яких були скеровані в промисловість.

В Україні зросте прожитковий мінімум

У парламенті зареєстрували проект постанови про зміну принципів формування прожиткового мінімуму. Якщо за цей документ проголосують, тоді в наступному році розмір прожиткового мінімуму повинен зрости не на 10%, як передбачено проектом закону про держбюджет на 2018 рік, а вдвічі – на 20%.

«Прожитковий мінімум» – це не абстрактна величина, а цілком конкретна цифра, на підставі якої розраховують розмір мінімальної зарплати і мінімальної пенсії, стипендій, державної допомоги сім’ям із дітьми, безробітним, малозабезпеченим тощо. Відповідно й зміни у цьому базовому показнику повинні зумовити перегляд і всіх інших соціальних стандартів. Кабінет міністрів, керуючись законом «Про прожитковий мінімум», зобов’язаний скласти список продуктів харчування першої необхідності, непродовольчих товарів і послуг, необхідних людині для життя. Однак з’ясувалось, що основна проблема прожиткового мінімуму полягає не в нормах продуктів і послуг, а в цінах на них.

За даними Міністерства соціальної політики у вересні 2017 року, з урахуванням актуальних тоді споживчих цін, середній показник прожиткового мінімуму в Україні повинен був становити 2980 грн 45 коп, а з урахуванням обов’язкових платежів (у т.ч. за комунальні послуги) – 3418 грн 98 коп. Відповідно, прожиткові мінімуми для окремих соціальних груп, станом на осінь 2017 року, повинні бути такими:

▪ для дітей до 6 років – 2845 грн 09 коп;

▪ для дітей від 6 до 18 років – 3467,19 коп;

▪ для працездатних осіб – 3083,82 грн (3830, 83 грн – з урахуванням суми обов’язкових платежів);

▪ для непрацездатних осіб – 2514 грн 89 коп.

Якщо врахувати, що з травня по листопад 2017 року прожитковий мінімум був встановлений на рівні 1624 грн, то виходить, що «узаконений» і фактичний прожитковий мінімум відрізняються більш ніж в 2 рази. У проекті держбюджету на 2018 рік передбачено, що прожитковий мінімум із січня 2018 року становитиме в середньому 1700 грн у місяць.

Україна серед кращих газових хабів Європи

За рейтингом Європейської федерації енергетичних трейдерів (EFET) Україна увійшла до двадцятки кращих газових хабів Європи, посівши 18 місце. EFET вперше включила Україну до щорічного огляду газових хабів. У рейтингу асоціації Україна отримала 3,5 бала і поступилась таким ліквідним хабам як NBP, TTF і NCG, однак випередила Болгарію і Румунію, які значно раніше розпочали процес лібералізації газового ринку.

Для покращення позицій у рейтингу EFET Україна повинна встановити тарифи на внутрішніх точках входу/виходу із ГТС, запровадити щоденне балансування з урегулюванням небалансів та почати використовувати короткострокові стандартизовані продукти на торговельній платформі у межах щоденного балансування.

Томагавк у спину «Газпрому»

Британська компанія «Prospex Oil and Gas» виявила велике газове родовище в румунській провінції Сучава недалеко від кордону України. Британці пробурили свердловину й повідомили, що на глибині 600 метрів виявили родовище природного газу, яке містить 99% метану й має потік виходу орієнтовно 33 тисячі кубометрів газу в день. Очікується, що розробка родовища почнеться в другому кварталі 2018 року. Після повідомлення про виявлення нового газового родовища акції «Prospex Oil and Gas» на Лондонській фондовій біржі зросли на 40%.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ