Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Павленко розкритикував керівництво Львівщини: мало всиновлюють

Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко сьогодні, 26 січня 2012 року, провів робочу нараду з питань захисту прав дітей, участь у якій взяли заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Іван Груник, керівники профільних управлінь та структурних підрозділів Львівської облдержадміністрації, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко звернув увагу на необхідність виконання Указу Президента України щодо забезпечення реалізації прав дітей-сиріт, зокрема звернув увагу на введення додаткових критеріїв оцінки облдержадміністрацій щодо захисту прав дитини.

Серед цих критеріїв основною позицією є розвиток прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Юрій Павленко зазначив, що з часу його останнього візиту на Львівщину, який, нагадаємо, відбувся 5 жовтня, у Львівській області влаштовано в прийомні сім’ї лише семеро дітей.

«Радикальних змін, на жаль, не відбулося і загалом за 2011 рік на Львівщині у прийомні сімї влаштовано лише 25 дітей. На 2012 рік ми ставимо завдання, щоб у області своїх батьків у дитячих будинках сімейного типу знайшли не менше 70 дітей. Співпраця з областями щодо усиновлення повинна бути максимальною», - наголосив Юрій Павленко.

Уповноважений Президента України також наголосив, що не менш важливим етапом є підготовка прийомної сімї, яка триває від 3-х до чотирьох місяців.

Юрій Павленко також відзначив неналежне виконання обласним управлінням освіти наказів Міносвіти, законодавства України, Указу Президента України та інших нормативно-правових актів у частині заборони дискримінації дітей – вихованців інтернатних закладів.

«Для інтернатних закладів у нас збереглися дискримінаційні назви й це область уже давно повинна усунути. Сподіваємось, що таке рішення буде прийняте на найближчій сесії Львівської обласної ради», - сказав Юрій Павленко.

«На жаль, але у Львівській області після 5 жовтня нічого не змінилося. Ми повинні усвідомити завдання державної політики. Не слід розвивати інтернатні заклади, штучно формуючи сирітство. Має бути спільна відповідальність усіх структурних підрозділів Львівської облдержадміністрації», - сказав Юрій Павленко.

Під час наради також розглянуто питання забезпечення ліками і вакциною дітей та їх доступності до медичних закладів. Юрій Павленко наголосив, що питання медичного забезпечення має перебувати на особистому оперативному контролі конкретних осіб – відповідальних за дане питання.

Юрій Павленко також доручив провести аналіз бюджетів міст та районів Львівщини у контексті закладених передбачених коштів на медичну забезпеченість дітей пільгових категорій.  

Підсумовуючи нараду у облдержадміністрації Уповноважений Президента України зазначив, що під час подання звітів необхідно також аналізувати не лише технічну сторону, але робити справжній якісний аналіз усіх проблемних питань.

«Моє завдання – не критикувати й звільняти за це, а допомогти у вирішенні проблемних питань, підказати та поділитись досвідом. Мій візит до Львівщини – оперативний і не має на меті критикувати область. Звичайно, що у області є і багато позитивів, але ми не приїхали сюди співати один одному хвалебні оди», - сказав Юрій Павленко.

Уповноважений Президента України також торкнувся питання дошкільних навчальних закладів та ДЮСШ, зокрема повідомив, що протягом 2011 року у країні на 15% зріс відсоток охопленості дошкільними закладами і відзначив, що рівень зростання на Львівщині становить аж 47,5%.

Юрій Павленко також наголосив, що ініціюватиме прийняття змін до Бюджетного кодексу України, адже «Бюджетний кодекс сьогодні працює не у інтересах дітей».

Також під час наради обговорено питання про заснування у Львові «Вікна життя»: «Є певна настороженість щодо започаткованої Львовом нової форми «Вікно життя». Якщо є «Вікно життя», але зростають випадки відмови від материнства, смертність дітей у такому випадку повинна бути зменшена. В іншому випадку не можна говорити про позитив щодо такого нововведення».

Під час наради також констатовано зростання у Львівській області рівня дитячої злочинності, яке, за словами Юрія Павленка, на жаль, одне із найбільших в Україні.

Уповноважений Президента України з прав дитини доручив голові облдержадміністрації провести окрему розмову із начальником ГУ МВС України у Львівській області щодо подальшого недопущення рівня зростання дитячої злочинності та необхідності прийняття низки профілактичних робіт та заходів.

«Є проблеми, про які ми не говоримо, але які потребують особливої уваги. Хочу звернути увагу на необхідність виконання Положень Указу Президента України щодо захисту прав дитини», - сказав Юрій Павленко

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Іван Груник наголосив, що під час наради порушені дуже важливі питання. «З виступу Юрія Павленка мене турбує те, що ми цим питанням як слід не займались, подавалась не об’єктивна інформація. У нас повинна бути мораль, адже це питання стосується дітей», - сказав Іван Груник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ