Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пенсійна реформа найбільш відчутно торкнеться держслужбовців

Пенсійна реформа найбільш відчутно торкнеться саме державних службовців. Вони більше не матимуть значної частини пільг та привілеїв, якими користуються зараз. Пенсійна реформа спрямована перш за все на відновлення соціальної справедливості. На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр - Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко під час зустрічі з представниками центральних органів виконавчої влади та місцевої влади. Про це повідомила прес-служба Віце-прем'єр-міністра - Міністра соціальної політики України.

За словами Сергія Тігіпка, сьогодні в Україні на державній службі перебувають 300 тис. громадян. І перед Урядом стоїть нелегке питання, яким чином пенсійна реформа торкнеться держслужбовців. Перш за все, зазначив урядовець, пенсійна реформа передбачає ліквідацію диспропорції між найбільшими та найменшими пенсіями, врегулювання питання виплат працюючим держслужбовцям-пенсіонерам, встановлення чітких строків перебування на державній службі. Зокрема, працюючі держслужбовці-пенсіонери отримуватимуть пенсію, розмір якої обчислюватиметься на загальних підставах. Встановлюється максимальний розмір пенсій для всіх категорій пенсіонерів, незалежно від того, за нормами якого закону їм призначено пенсію. Ця сума складатиме 12 прожиткових мінімумів, що на 1 січня цього року складає 9 тис. грн. Виплата спеціальних пенсій особам, які мають право на достроковий вихід на пенсію, здійснюватиметься лише при досягненні загальновстановленого пенсійного віку. При цьому для чоловіків-дерслужбовців з 2013 року вік виходу на пенсію встановлюється на рівні 62 років без права продовжувати своє перебування на державній службі. А для жінок вік виходу на пенсію за спеціальними законами підвищується на загальних умовах. Для обчислення пенсій збільшується період, за який державним службовцям та прирівняним до них особам враховується заробітна плата, - з 24 до 60 місяців. Також передбачається зменшення розміру відсотка для обчислення спеціальних пенсій з 90 до 80 відсотків.

«Є державні службовці, які мають надзвичайно низьку заробітну плату. Мова йде про соціальний сектор, і перш за все це стосується п’ятої-сьомої категорії. Тому під час громадського обговорення надійшла пропозиція - якщо і вводити обмеження, то для тих категорій, де зарплати високі. А для тих, у кого зарплати на низькому рівні, ми повинні гарантувати стабільність та зберегти цінний кадровий потенціал», – зазначив Сергій Тігіпко. Під час громадського обговорення було запропоновано вводити обмеження диференційовано. Таким чином запропоновано зберегти норму нарахування спеціальних пенсій на рівні 90 відсотків для держслужбовців п’ятої-сьомої категорій.

«З одного боку, практично всі країни якимось чином стимулюють людей, які приходять на державну службу, у тому числі і за рахунок створення соціальних пакетів та пенсійного забезпечення. З іншого боку, існує великий розрив між пенсіями, які отримують державні службовці і представники інших галузей. Тому наше завдання знайти «золоту середину», – зазначив урядовець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ