Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Перед виборами уряд стримуватиме ціни на хліб, – експерт

Кабінет Міністрів обмежить експорт української пшениці врожаю 2012 року, припускають експерти. Фермери очікують, що уряд заради стримування цін на хліб удаватиметься до неринкових заходів. Інакше ціни можуть зрости, бо на тлі складних погодних умов для вирощування озимих скорочується державна підтримка.

Уряд запевняє у відсутності підстав для подорожчання нинішнього року хліба. Про це йдеться у розміщеному на Урядовому порталі коментарі Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю.

«Жодних підстав для подорожчання хліба немає. Очікуваному слабкому через несприятливі погодні умови врожаю 2012 року допоможе щедрий урожай 2011 року», – стверджується у коментарі.

Запасів зерна торішнього врожаю має вистачити мінімум до середини наступного літа, запевнив Радіо Свобода президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Уряд може оголосити, що врожай 2012 року буде продаватися з певними обмеженнями. Буде квотуватися чи ще щось. Можна говорити про це, підстави є. Але це може статися, скажімо, у червні-липні цього року. До липня у нас практично дворічний запас продовольчої пшениці», – наголосив Леонід Козаченко.

Перед виборами уряд вдаватиметься до неринкових заходів – Данкевич

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, обсяги виробництва продовольчої пшениці нинішнього року очікують на рівні 13 мільйонів тонн, що більше, ніж удвічі перевищує внутрішні потреби країни. Утім, навіть за умови квотування експорту, пшениця може подорожчати, вважає член ради Асоціації фермерів та приватних землевласників Михайло Данкевич.

«Осінь була дуже несприятливою для озимих. Дуже низький відсоток сходів. Багато доведеться пересіювати ярими. Я думаю, що перед виборами уряд буде вдаватися до адміністративних заходів: заборонятиме вивезення, запровадить квоти чи акцизи. У результаті все одно потерпатиме держава, адже зменшаться валютні надходження. Але у тому, що ціни стримають, і не буде проблем із зерновими, я, майже, впевнений, у крайньому випадку – до виборів», – підкреслив Данкевич.

Без державної підтримки собівартість пшениці зросте – Іван Кириленко

Через несприятливі погодні умови фермери можуть втратити озимі на площі близько двох мільйонів гектарів. Відтак уряд має не обмежувати аграріїв, а допомогти їм фінансово, зауважив у коментарі Радіо Свобода, екс-міністр агропромислового комплексу, депутат від БЮТ Іван Кириленко.

«Якщо не буде державної підтримки зі здешевлення кредитів, добрив, наприклад, якщо не буде підтримки насінництва, адже пересів буде, зі здешевлення пального мають бути програми, якщо цього не буде, то собівартість безумовно зросте. Вона повинна позначитися на ціні. Якщо адміністративні заходить будуть ужиті, і все залишиться в країні, тоді, зрозуміло, рентабельність дорівнюватиме нулю. Тоді побачите, якою буде посівна восени. Не тільки ж погода впливає, впливає і мотивація», – зауважує Іван Кириленко.

У Гідрометцентрі повідомляють, що таких несприятливих погодних умов в Україні не спостерігали останні 50 років. І через теплу і надзвичайно посушливу погоду цієї осені навесні аграріям доведеться пересівати від третини до чверті посівів пшениці. В уряді визнають справедливість таких прогнозів, але відкидають припущення експертів про те, що така ситуація може призвести до подорожчання хліба.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ