Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Перекоси бюджетної децентралізації: виграли ті території, де збирається найбільше податків

За теперішньої бюджетної децентралізації у виграші опинились ті території, в яких є найвища податкоспроможність, де збирається автоматично найбільше податків із розрахунку на одного мешканця. Відповідно, міста обласного значення отримали більший додатковий фінансовий ресурс. Ми ж програли битву щодо бюджетної децентралізації. Про 14 січня після бюджетних слухань у Львівській облраді в коментарі Гал-інфо розповів директор департаменту фінансів Львівської ОДА Олег Демків.

«Є проблема тепер із фінансуванням видатків найнеобхідніших першочергових захищених статей тихтериторій, які є глибоко дотаційними. Специфіка цих територій у сьогоднішньому бюджетному законодавсті належним чином не знайшла своє відображення», -сказав він.

За словами Олега Демків, досить проблемним сьогодні виглядає і обласний рівень.

«Лише завдяки тому, що деякі установи не були передані в частині фінансування з державного бюджету на обласний на сьогодні в області ще достатньо ресурсу для фінансування обласних програм, які були розроблені попередніми роками... Також цілком очевидно, що зміни до бюджетного законодавства не повинні бути єдиними реформами, які здійснюються. Реформи в комплексі повинні дати ефект і покращення ситуації на місцях», - зауважив Олег Демків.

Водночас він зазначив, що на сьогодні вже є певні території, які будуть проблемними.

«За нашими прогнозами, йдеться про території, в яких найнижчі показники податкоспроможності, зокрема гірські території. Але потрібно завершити бюджетний процес обласного рівня, а потім детально проаналізувати ситуацію на місцях. Натомість Львів сьогодні є фаворитом. У місті сконцентрований основний потенціал області і цілком очевидно, що від децентралізації бюджет Львова отримає додатковий фінансовий ресурс. Житимуть краще ті території, де більше платять податки», - зауважив Олег Демків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ