Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Перенасичення польським м’ясом ринку Львівщині не загрожує – Іван Стефанишин

„Проблема не в польській свинині, а в котрабандному м’ясі невідомого походження, яке ввозять в Україну через Польщу», – стверджує заступник голови ЛОДА з питань АПК Іван Стефанишин.
 „Перевірка польських м’ясопереробних заводів необхідна, оскільки перед імпортуванням польськими виробниками продукції в Україну ми маємо повне право перевірити її якість. Інша справа, що контрабандою ввозиться досить багато транзитного м’яса низької якості, яке виробляють поза межами Польщі і за якість якого ніхто не відповідає. І саме з останнім є значні проблеми. Окрім того, ввіз з Польщі м’яса птиці і свинини ніяк не впливає на ринок Львівщини і України загалом. Оскільки цього року збережуться дотації на вирощування птиці в розмірі близько 25%, при тому, що ринок Львівщини і так перенасичений м’ясом птиці. Щодо свинини, то у Стрийському районі датчани купили свиноферму на 25 тисяч голів і якщо цей проект буде реалізовано, то це значно підвищить виробництво свинини в області. Оскільки на прикордонні не може бути такий значний дисбаланс, коли у Люблінському воєводстві вирощують 1 млн голів свиней, а у Львівській – 300 тисяч”, – розповів “Гал-info АПК Іван Стефанишин.    
Нагадаємо, що найближчим часом не передбачається нова інспекція польських м’ясокомбінатів, оскільки в ході ярмарку-виставки „Зелений тиждень” у Берліні міністр аграрної політики України Юрій Мірошник провів зустріч із представниками Польщі, під час якої сторони прийшли до висновку, що проблема поставок польського м'яса в Україну перейшла з економічної площини в політичну. Тому наразі було домовлено про створення двосторонньої робочої групи з вирішення цього питання і тільки після узгодження принципових позицій буде порушуватися питання про поновлення інспекцій.
Зокрема, 15 січня цього року спеціалісти української ветеринарної служби не відправилися в Польщу для проведення чергового інспектування місцевих м'ясних підприємств, оскільки не одержали список підприємств від польської сторони. Тоді як з 21 листопада по 7 грудня 2006 р. українськими інспекторами ветеринарної служби була проведена інспекція п'яти польських підприємств по забою й переробці м'яса птиці й восьми підприємств по забою свиней, які мають намір експортувати м'ясо й м'ясопродукти в Україну. У їхній роботі були виявлені істотні недоліки. Виходячи із цього, українська ветслужба не дозволила імпорт м'яса й м'ясопродуктів з Польщі до усунення відповідних недоліків. Разом з тим, наприкінці грудня 2006 р. Державний департамент ветеринарної медицини України тимчасово дозволив експорт м'яса й м'ясних продуктів в Україну одному польському переробному підприємству - Ubojnia Drobica "Piorkowscy".
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ