Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Перепоховання останків радянських воїнів та демонтажу їхніх пам’ятників на Львівщині не буде

У рішенні Львівської облради «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні» від 10 квітня не йдеться про примусове перепоховання воїнів Другої світової війни. Навпаки, Львівська облрада вирішили сприяти пошуку невідомих поховань, щоб їх достойно вшанувати. Про це сьогодні, 14 квітня, під час прес-конференції у Львові повідомив голова ЛОР Мирослав Сеник.
Він наголосив, що ЛОР також не ухвалювала рішень про заборону комуністичної ідеології, бо це компетенція суб’єктів законодавчої ініціативи.

Галас ЗМІ навколо цієї теми Мирослав Сеник пояснив, зокрема, заявою Генерального консула РФ у Львові Євгена Гузєєва, який у відкритому листі на ім’я М. Сеника написав про те, що начебто ЛОР готує проект рішення щодо перезахоронення останків воїнів Радянської Армії та демонтаж їхніх пам’ятників. «Насправді такого рішення ніхто не готував. Але лист пана Гузєєва зробив резонанс», – зазначив М. Сеник. Відтак, він був змушений письмово відреагувати на дії Генконсула РФ у Львові через МЗС України.

На думку М. Сеника, питання щодо знесення всіх пам’ятників воїнам Радянської Армії на Львівщині є дражливим, але у рішення ЛОР «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні» від 10 квітня воно не знайшло віддзеркалення.

На зауваження секретаря ЛОК КПУ Олександра Калинюка, що КПУ не було запрошено на громадські слухання з цього питання, а також, що у рішенні ЛОР є чимало правових нестиковок, Мирослав Сеник відповів: «Річ у тому, що ви хотіли би мати монополію на Перемогу, на опікування могилами загиблих, монополію на тих, хто залишився у живих… Її не буде. Бо Українська держава шанує ці жертви, шанує людей, що боролися з фашизмом».

Разом з тим, М. Сеник залишається прихильником ідеї щодо заборони комуністичної ідеології, яка спричинила величезні людські жертви.

Довідка.

10 квітня Львівська облрада ухвалила рішення «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні»:
1. Звернутися до Президента України та Верховної Ради України щодо законодавчої ініціативи подання проекту Закону України «Про правову оцінку злочинів тоталітарного комуністичного режиму на території України».
2. Звернутися до Управління СБУ у Львівській області (С.Курман) із проханням, відповідно до Указу Президента України від 23.01.2009 р. № 37/2009 «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні», розсекретити інформацію про діяльність Львівського обласного відділу 2-Н та інших структурних підрозділів НКВД, МДБ, КДБ, які здійснювали репресії на території колишньої Дрогобицької і Львівської областей проти цивільного населення, воїнів УПА та українського підпілля.
3. Підтримати прийняття Закону України «Про заборону комуністичної ідеології та ліквідацію символів тоталітаризму і комуністичного режиму».
4. Рекомендувати районним радам, виконкомам сільських, селищних та міських рад Львівської області:
4.1. Сприяти комунальному підприємству Львівської обласної ради «Доля» у виявленні невідомих поховань та гідному перепохованню останків учасників Другої світової війни.
4.2. Провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об׳єктів (пам'ятники, обеліски, стели, барельєфи тощо), які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, та, відповідно до чинного законодавства, ініціювати демонтаж тих із них, котрі не належать до об’єктів культурної спадщини та не охороняються законом.
5. Львівській обласній державній адміністрації (М.Кміть) активізувати діяльність обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення жертв війни та політичних репресій щодо пошуку й інвентаризації місць поховань (кладовищ та окремих могил) жертв репресій, учасників бойових дій, воїнів Другої світової війни.
6. Контроль за виконанням рішення покласти на голову обласної ради М.Сеника.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ