Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Перестрілка з гестапівцями в центрі Львова: як загинула розвідниця ОУН “Медея
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Перестрілка з гестапівцями в центрі Львова: як загинула розвідниця ОУН “Медея”

75 років тому у перестрілці з гестапівцями в центрі Львова загинула розвідниця ОУН Марта Чорна “Медея”. Їй було 20 років.
Фото Марти невідомі, є лише її портрет, намальований Веніаміном Дужинським.

Марта працювала у таємній німецькій поліції у Львові стенографісткою та перекладачем, і часто була присутня під час допитів арештованих, зокрема і учасників ОУН.

"Доставляла цінну інформацію, зокрема з допитів арештованих, де вона виступала перекладачем. Завдяки їй ми достеменно знали, хто зламався, зрадив чи був донощиком. Так ми заздалегідь урятували від катастрофи не одного підпільника.

Коли вона описувала сцену зі слідства над Іваном Климівим "Легендою", крайовим провідником розвідки й безпеки ОУН, то з глибокого переживання кусала на собі нігті. Це мені дуже запам'яталось. До Климіва був поставлений кат Вірзінг, рідкісний садист, якого виводила зі себе непорушна стійкість Климіва. Через це він його закатував до смерті, й Іван помер на очах Марти", - згадував про "Медею" її побратим, учасник ОУН та УПА Веніамін Дужинський.

Про небезпеку провалу Марту попередив рядовий гестапівець. По Львову розклеїли листівки зі зображенням "Медеї" і розміром винагороди тому, хто її видасть - 10 тисяч райхсмарок.

"Яким чином вийшли на її слід, чи то було випадково, не знаємо. Відомо лише, що тим самим маузером 6-го калібру, який для її безпеки видали гестапівці, коли ще користувалася в них довір'ям, вона встигла застрелити одного німця, а після - застрелила себе", - написав у спогадах Дужинський.

Перестрілка зав'язалась на вулиці Оссолінських (тепер Стефаника, біля погруддя письменнику) 23 травня 1943 року. Дівчині було 20 років.

Проект Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ