Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Перезавантаження влади: рік потому

29 серпня виповниться рік як українці перезавантажили центральну владу – запрацював новий парламент та уряд. 31 серпня відбувся з’їзд партії «Слуга Народу», де підвели підсумки та оголосили плани на майбутнє.

Адже восени на чергових виборах відбуватиметься перезавантаження влади на місцях. Тож давайте проаналізуємо, які здобутки за рік має нова влада в Києві.

Робота діючого парламенту проходила різні етапи. Ми пам’ятаємо й «турборежим» і заяви політиків про відсутність «монобільшості». Також не оминули нових народних обранців і скандали, фігурантами яких вони регулярно ставали. Але залишимо всі ці моменти в роботі Верховної Ради для коментування політиками та політологами. А ми спробуємо розібратись, що у «сухому залишку» ми маємо за рік роботи нового вищого законодавчого органу у вигляді конкретних законів і програм.

Нарешті Верховна Рада України проголосувала за зняття депутатської недоторканності. Тепер притягнути депутатів до кримінальної відповідальності можна без згоди парламенту. Гасло про зняття недоторканості перекочовувало 28 років із програми в програму всіх попередніх політичних сил, але тільки у парламенті 9-го скликання це стало реальністю. Також ухвалений закон про імпічмент Президента, де виписана його процедура. Попередні президенти постійно ветували будь-які ініціативи в цьому напрямку.

Наступним здобутком є боротьба з корупцією. Мова йде про повернення статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення чиновників, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років. Хоча в минулому Конституційний суд скасував цю статтю.

Серед законодавчих ноу-хау у цій сфері – запровадження закону про викривачів корупції. Тепер кожен може скористатися можливістю отримати 10% від повернутих державі грошей чи активів, якщо корупціонера було викрито. Також стала прозорішою система державних закупівель. Цьому сприяло зменшення порогу для проведення тендерів через Prozorro з 200 до 50 тис. грн.

Революційним кроком стало запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Жодна попередня влада не наважувалась на такий крок. Через заяви популістів ця ідея не мала широкої підтримки серед населення. Хоча розуміння, що такий крок – необхідний, було у всіх. Тож ця Верховна Рада вирішила не зважати на рейтинги, а зробити те, що насправді необхідно людям. Тепер власникам паїв надали можливість реалізувати своє право власності на землю. Водночас, депутати ввели деякі запобіжні заходи проти різного роду зловживань. А саме: обмежили концентрацію власності в одних руках до 100 га, відтермінували відкриття ринку до 2021 року, заборонили продаж іноземцям і іноземним компаніям до схвалення такого продажу референдумом.

Приділив новий парламент увагу і підвищенню обороноздатності країни, започатковану попередниками. Так, Верховна Рада привела у відповідність до стандартів НАТО устави стройової служби та систему звань вищого командного складу. Також Україна стала членом Програми розширених можливостей НАТО. У сфері оборонних закупівель ухвалений закон, який захищає національного виробника товарів військового призначення шляхом надання пріоритету локалізації виробництва на митній території України.

Нарешті справедливість прийшла й до бійців, які брали участь у війні з російськими окупантами у складі добровольчих батальйонів у 2014 році. Народні депутати, вперше з початку війни на Донбасі, надали їм статус учасника бойових дій та належні соціальні гарантії.

У сфері боротьби із бідністю парламент підтримав ініціативи Президента Володимира Зеленського, відповідно до яких всім пенсіонерам, які отримують менше 5 000 грн. на місяць, призначена одноразова допомога в розмірі 1000 грн. Не забули і про літніх людей, старших 80 років, розмір пенсії яких складає менше 9205 грн. Цій категорії пенсіонерів призначена щомісячна доплата до пенсії в розмірі 500 грн. А 25 серпня народні обранці ухвалили зміни до бюджету, які збільшують розмір мінімальної зарплати до 5000 грн. вже з 1 вересня, та – до 6500 грн. упродовж наступного року.

Нова Верховна Рада, на відміну від попередніх скликань, своїм пріоритетом вважає підтримку малого та середнього підприємництва. Так, парламент підвищив ліміти для фізичних осіб-підприємців 1, 2 та 3 груп спрощеної системи оподаткування до 1, 5 та 7 млн. грн. на рік відповідно. Створений спеціальний Фонд розвитку підприємництва з бюджетом 2 млрд. грн., з якого малі підприємці отримують гроші на розвиток бізнесу відповідно програми Президента «Доступні кредити 5-7-9%».

Слід відзначити, що загрози й виклики, які стоять перед державою, нікуди не зникли, а темпи реформування країни не зовсім відповідають нашим очікуванням. Проте ми можемо сказати, що цьому парламенту вдалось зробити те, що обіцяли, але не наважувалися зробити усі попередні 8 скликань. На черзі у нас чергове випробування місцевими виборами, за підсумками яких будуть сформовані нові органи місцевого самоврядування.

Політолог, Володимир Шамовець

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ