Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Перш ніж проштовхувати реформу, слід знайти 2,7 млрд грн на зарплати лікарям.- Гайдучок

«Наш край» вимагає від уряду повернутись до виконання своїх поточних зобов’язань та негайно погасити борги по зарплатні медикам. Про це заявив Ігор Гайдучок

За його словами, поки влада вирішує, як втілювати медреформу, різко зростає заборгованість із виплат зарплат медикам.

“Нещодавно уряд виділив кошти на погашення заборгованості із зарплат медикам. Проте чиновники МОЗу визнають, що до кінця року заборгованість із зарплати медикам може сягнути 2,7 млрд грн. Про те, де взяти ці кошти, влада мовчить. Разом з тим, не втомлюється обіцяти, що після запровадження медичної реформи, оклади медичним працівникам сягнуть до 30 тис. грн. Уряд має негайно почати виконувати свої прямі обов’язки та навести лад у сфері охорони здоров’я”, – зазначив Ігор Гайдучок.

Він переконаний, займаючись виключно рекламою медреформи, уряд забуває пояснити, за чий рахунок відбуватиметься її впровадження.

“Окрім відсутності зарплати, медики досі не розуміють що чекатиме на них завтра: хто залишиться працювати після реформи, а кого буде звільнено, та за чий рахунок буде підвищено обіцяні “захмарні” оклади. До цього часу немає жодного прорахунку про можливі наслідки та обсяги фінансових витрат на майбутнє медичне обслуговування”, – зазначив Ігор Гайдучок.

Він наголосив, всі свої проблеми та відповідальність уряд намагається вирішити за рахунок місцевого самоврядування.

“Влада не може впоратися з обов’язками та перекладає свої проблеми та відповідальність на місцеве самоврядування: урядовці пропонують передати фінансування соціальних гарантій на плечі місцевих бюджетів, що зменшить видатки на розвиток громад”, – додав він.

Також він закликав владу негайно погасити заборгованість медпрацівникам та нарешті навести лад в системі охорони здоров’я.

“Поки уряд рекламує медреформу, медики сидять голодні. Лікарям потрібна зарплата сьогодні, а не провальна реформа завтра”, – підсумував Ігор Гайдучок.

Нагадаємо, в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на брифінгу 20 вересня заявила, що заборгованість із заробітної плати серед медиків на кінець року становитиме 2,7 млрд гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ