Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Перші кроки Януковича нарощують конфліктний потенціал в українському суспільстві, – Гриценко

«Після виборів Віктор Янукович уже здійснив кілька кроків, спрямованих не на об’єднання, а на розкол українського суспільства», – заявив у блозі на своєму сайті голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

 

Серед таких кроків, на його думку, перше звернення до народу України не державною, українською, а російською мовою, перші телевізійні інтерв’ю новообраного глави Української держави не українським, а зарубіжним телеканалам. «У своїх перших телевізійних інтерв’ю Янукович знову акцентував увагу на проблемних питаннях, що роз’єднують українське суспільство – це статус державної для російської мови, продовження терміну перебування на території України Чорноморського флоту РФ, утворення газотранспортного консорціуму на основі вітчизняної ГТС», - зазначив Гриценко.

 

Він також наголосив, що новообраний Президент України не заперечив інформацію Юлії Тимошенко про те, що він уже дом
овився з керівництвом РФ про приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. «Натомість один з керівників фракції ПР Олександр Єфремов підтвердив журналістам, що курс на приєднання до Митного союзу його партія реалізує. Попри те, що це суперечитиме членству України в СОТ?!», – розповів голова Комітету ВР.

 

За його словами, безпрецедентним останнім кроком Януковича стало запрошення до Києва патріарха РПЦ Кирила, який зранку в день інавгурації проведе урочистий молебень у Києво-Печерській Лаврі – з нагоди вступу Януковича на посаду Президента України.

 

«20 лютого офіційні речники РПЦ поширили заяву про те, що російський патріарх «очолить» молебень у Лаврі, додавши, що в молебні «також візьме участь» митрополит Київський і всія України Володимир, – відзначив Гриценко. – Припускаю, що з точки зору внутрішньої церковної ієрархії очолити молебень міг би патріарх РПЦ, а не митрополит УПЦ. Мабуть, таке рішення виглядало би в Україні менш конфліктним, якби молебень проводився з нагоди релігійного свята. Але переконаний – це абсолютно неправильно, коли молебень з нагоди вступу на посаду українського Президента очолюватиме патріарх із Російської держави.

 

Тим більше, коли молебень проводиться в українській столиці, в Києво-Печерській Лаврі. Тим більше – якщо там не буде лідерів інших Церков і релігійних організацій України», - додав він. Неважко передбачити, що вказані вище заяви і дії Януковича, на переконання голови Комітету ВР, можуть спричинити нарощування конфліктного потенціалу в українському суспільстві і створити реальну загрозу його стабільності. «Якщо називати речі своїми іменами, то мова йде про небезпечну за своїми наслідками загрозу національній безпеці України і загрозу втрати суверенітету Української держави. Чи розуміє це Янукович, який згідно з Конституцією мав би гарантувати національну безпеку і суверенітет України, спокій в українському суспільстві? Очевидно, що ні. Так само очевидно, що в команді Януковича не знайшлося людей, які би могли йому це пояснити», - підкреслив Гриценко.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ