Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Першу дозу алкоголю українські діти отримують з рук батьків, – лікар

Під час просвітницьких поїздок селами одне з перших питань, яке ми ставимо учням (а це діти 12-14 років), – кому із них батьки ніколи не наливали алкоголю? Якщо у класі 2-3 руки підніметься, то це дуже добре. Тому першу порцію алкоголю наші діти отримують з рук батьків, – розповів сьогодні, 18 листопада, під час прес-конференції «Алкоголь та правда про нього» терапевт узалежнених Роман Пручко.

«Це проблема номер один у нашому суспільстві. Адже глибоко у свідомості тієї дитини залишається переконання, що алкоголь є добром, бо батько чи мати не можуть бажати дитині зла. Село, яке в Україні завжди було оплотом моралі та духовності всього народу, тепер вимирає. І однією з основних причин – є алкоголь», – наголошис терапевт.

«Алкоголь та правда про нього» – це просвітницько-превентина програма, яку розпочинає у Львівській архиєпархії УГКЦ Консультативно-просвітницький центр для допомоги залежним від алкоголю та їхнім родинам.

У Львові такий центр, ймовірно, працюватиме при храмі Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові. «Звернувшись до центру, людина зможе отримати духовну терапію. Найперше, ми будемо визначати, на якому етапі залежності вона перебуває. А далі працюватимемо з ними у групах по 6-10 людей», – розповів голова підкомісії «За тверезість життя» у Львівській архиєпархії о. Юрій Дрізд.

Цікаво, що під час такої реабілітації людина не буде отримувати медикаментозного лікування, натомість вона матиме можливість «заглянути в самого себе, переглянути свої відносини з Богом, пригадати своє покликання, яке отримала у хрещенні».

Також у межах програми будуть проводитись систематичні виїзди для просвітницько-профілактичної діяльності селами Львівської архиєпархії. «Паралельно таку роботу будуть провадити у Львові, – говорить о. Юрій Дрізд. – До того ж, планується налагодити співпрацю з усіма комісіями УГКЦ у цій сфері, а також із семінаристами Львівської духовної семінарії, котрі б могли допомогти у розповсюдженні інформаційних листів тощо».

Скільки в Україні є людей, залежних від алкоголю, сказати дуже важко. «Українська статистик говорить, що алкоголь вбиває понад 40 тис. українців щороку. Ті, хто працює у цій сфері, вважають, що цифра ця набагато більша», – наголосив о. Юрій.

За даними ВОЗ, Україна посідає одне із перших місць щодо вживання алкоголю – на одну людину припадає 20 літрів абсолютного спирту на рік. «Україна на першому місці щодо вживання алкоголю серед дітей та молоді, 40% дітей у віці від 14 до 18 залучені до систематичного вживання алкоголю. В Україні офіційно зареєстровані та поставлені на наркологічний облік 700 тисяч осіб», – підкреслив о. Юрій Дрізд.

При цьому, на думку терапевта Романа Пручка, 700 тисяч треба множити на коефіцієнт уточнення 7 чи 8, бо на облік стають одиниці. «Тобто, це мільйони людей, які залежні від алкоголю, котрі втратили свою душу. А біля кожної такої людини є ще діти, дружина, сім’я, всі вони також страждають від цього лиха. У цих людей багато болю, розпачу, внутрішнього відчаю. Адже найперше алкоголь вбиває в людині душу, здатність любити».

Голова митрополичої підкомісії «За тверезість життя», о. Андрій Логін наголосив, що на погляд Церкви, узалежнення – це хвороба тіла, серця і душі. «Корінь алкоголізму криється глибоко у духовному світі людини. Ті прояви узалеження, які ми бачимо на фізичному рівні, це лише наслідки внутрішньої кризи. Тому оздоровлення слід починати саме з навернення людини до віри», – зазначив він.

Отець також розповів, що такий Консультативно-просвітницький центр вперше був створений у Тернополі два роки тому. «Тут ми провели велику роботу. В середньому за один рік з просвітницькою діяльністю ми відвідуємо близько 30 населених пунктів, 30 селищних рад, близько 40 навчальних закладів, підприємств, храмів. За цей час інформацію про тверезий спосіб життя, наслідки вживання алкоголю змогли почути майже 5 тисяч осіб. Тепер ми маємо кілька десятків людей, котрі прийшли у нас духовну терапію. Зміни очевидні – людина не просто перестає пити, а починає будувати нові взаємовідносини з Богом, стає відкритою», – підсумував о. Андрій Логін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ