Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Петро Порошенко: Українські моряки не підлягають жодному кремлівському суду, бо є військовополоненими

Президент Петро Порошенко наголошує, що українські моряки, які були захоплені у російський полон в районі Керченської протоки 25 листопада не можуть бути засуджені жодним судом Російської Федерації, оскільки вони не є порушниками російського законодавства, а військовополонені.
Фото прес-служби Президента України

"Не вашим (російським – ред.) неправедним судом судити наших хлопців. Вони по статусу, за Женевською конвенцією є військовополонені і непідсудні жодному кремлівському суду. Чому? Бо там нема ні правди, ні справедливості, ні закону", - підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що питання звільнення хлопців нині є пріоритетним для влади – і він, і Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, і Уповноважений Верховної Ради Людмила Денісова, і Міністр оборони Степан Полторак, Міністерство закордонних справ та його очільник Павло Клімкін працюють задля досягнення цієї мети.

Зокрема, Президент повідомив, що за останні дні провів 18 телефонних розмов зі світовими лідерами та керівниками міжнародних організацій, закликавши їх підтримати Україну у її вимогах про звільнення українських моряків та притягнення Росії до відповідальності за її дії. Зазначені представники на своїх рівнях порушують питання, домагаючись відповідної реакції.

"Для мене зараз немає нічого важливішого, ніж витягнути їх", - додав він.

Глава держави також підкреслив, що зважаючи на умови, в яких було захоплено наших моряків Україна наполягає на тому, що вони мають статус військовополонених і вимагає їх звільнення, а не обміну. "Ми не збираємося це (питання – ред.) змішувати ні з політичними в’язнями, за яких ми також боремося, ні із заручниками, які утримуються на окупованій території. Бо це є військовополонені, класично за Женевською конвенцією. Саме тому наша позиція буде дуже жорстка", - наголосив Президент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ