Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Під Буськом виявили місце нацистських розстрілів євреїв часів ІІ світової війни

Товариство пошуку жертв війни „Пам’ять” закінчило польові пошукові дослідження на місці нацистських розстрілів єврейського населення часів ІІ світової війни в околицях Буська.

Дослідження місця захоронення було розпочато 14 серпня і тривало два тижні. Разом з пошуковою групою Товариства "Пам'ять" до Буська для проведення спільних досліджень прибув равин Меші Захав - представник організації "ZAKA" (Ізраїль) та голова організації "Jahad-in-unum" Патрік Десбус (Франція).
У перші дні роботи було встановлено, що місцем розстрілів місцевих євреїв нацистами в 1942-1943 роках була долина річки Солотвина, яка є частиною єврейського кладовища у Буську. Пробними шурфуваннями вдалося встановити 17 поховальних ям різних розмірів. Після їх розкриття археологам вдалося виявити стріляні гільзи із зброї німецького виробництва та хаотичне розташування останків у ямах, що свідчить, що тіла мертвих скидали одне на друге. Розкопування ям та дослідження останків проводилося з дотриманням порядку пошуково-ексгумаційних робіт та релігійних традицій єврейського народу. Ексгумація останків після розкопок проводитись не буде.
Як повідомив у коментарі «Гал-info» директор Товариства пошуку жертв війни „Пам’ять” Ярослав Онищук, на розкопках було виявлено останки людей різного віку та статі, в тому числі і дітей. «За приблизними підрахунками під Бузьком було розстріляно до 1000 людей», - сказав Ярослав Онищук. Сьогодні на місці розкопок встановлено бетонні подушки. Пізніше тут планується збудувати пам’ятний меморіал. «Коли його буде встановлено - цього року чи наступного - я поки що сказати не можу», - сказав  Ярослав Онищук.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ