Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Під час акції з профілактики глаукоми патологію виявили у 37 осіб

До 14 березня управління охорони здоров’я Львівської міської ради запрошує всіх охочих на акцію «Дні раннього виявлення глаукоми». Усіх львів'ян медики закликають відвідати дільничні поліклініки для вимірювання внутрішньоочного тиску з метою раннього виявлення глаукоми. Адже за умови вчасної діагностики, правильного лікування та виконання усіх рекомендацій офтальмолога зір при глаукомі можна зберегти, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Акція ще триває. Але за період від 1 березня ми обстежили 4,5 тисячі осіб, виявили з підвищеним очним тиском 69 осіб, з них у 37 підтверджено діагноз глаукома – вперше виявлено такий діагноз. Тому я вважаю, як для першої акції, як для такої непростої патології, це хороший результат. Адже це означає, що ці люди вже виявили патологію і мають шанс вчасно її вилікувати і таким чином покращити якість життя у майбутньому», - каженачальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

«Глаукома – це група захворювань органу зору, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками - атрофія зорового нерву зі специфічними змінами поля зору.

Оскільки перебіг захворювання на початкових стадіях, як правило, має безсимптомний характер, 50% пацієнтів у розвинених країнах та 90% у країнах, що розвиваються, не підозрюють про наявність у них захворювання, не отримують лікування та не спостерігаються у лікарів. Серед усіх офтальмологічних захворювань глаукома є найпідступнішою: людина непомітно та поступово втрачає зір аж до повної сліпоти. На жаль, такі зміни є незворотними. Найбільш ефективним методом раннього виявлення глаукоми є вимірювання внутрішньоочного тиску. При виявленні підвищеного внутрішньоочного тиску необхідно також провести огляд очного дна.

З огляду на зазначене, всім особам старше 40 років один раз на рік належить контролювати рівень внутрішноьоочного тиску. А якщо у людини в родині були випадки глаукоми та є супутня судинна патологія - цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, схильність до вазоспазмів, мігрені тощо, то вона, безперечно, відноситься до групи ризику, та повинна бути під пильним наглядом лікаря-офтальмолога», - наголошує головний позаштатний офтальмолог Львова Тетяна Смаль.

«Усі знають, що раз в рік людина повинна пройти профілактичне обстеження. Всі знають, але не всі виконують в силу великого ритму життя, завантаженості на роботі, вдома тощо.

Тому ми розуміючи це, з 2007 року запровадили низку профілактичних акцій, де у визначені дні акцентуємо увагу мешканців на необхідності вчасно пройти обстеження. Таким чином ми намагаємося привити нашим мешканцям культуру збереження свого здоров’я. Треба вчасно звертатись, вчасно обстежуватися з тим, щоби вчасно виявити перші ознаки захворювання, тому що лікувати захворювання на ранніх стадіях завжди легше, дешевше і результативніше», - наголошуєначальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Довідка:

Згідно з результатами досліджень, практично у всіх регіонах світу серед причин сліпоти друге місце займає глаукома, що підкреслює її соціальну значущість як одного з найбільш інвалідизуючих захворювань. Ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока - 9%. Якщо внутрішньоочний тиск утримується на високому рівні, то сліпота розвивається через 3 роки.

У 2010 році у світі зареєстровано 105 млн. хворих на глаукому, серед нихналічується 12,3 млн. пацієнтів, сліпих внаслідок глаукоми. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. осіб протягом 10 років, тобтоз кожним роком їх стає більше на 2 мільйони. Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. В Україні 170 тис. людей страждають на цей недуг. Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ